12 kapiteins en een kastanjesoep

19 februari 2020

“Geen twee kapiteins op een schip”, een uitspraak die we allemaal wel kennen. Op zeilschool Pean zaten we dit weekend echter met wel 12 kapiteins op een schip. Locatie van het ‘schip’: Zeilschool Pean.  Onderwerp van het ‘schip’: herontwerp van de ZI-4 opleiding. Aanwezigen: bijna alle Zi-4 trainers. Een dag die was voorbereid door drie van de trainers (de hoofdkapiteins), die allen wisten welke publiek ze voor zich hadden. 12 ontzettend enthousiaste en gepassioneerde trainers die allemaal ‘iets’ vonden van hoe we het traject zouden moeten vormgeven, welke leerdoelen en werkvormen het meest geschikt zouden zijn en die graag allemaal het laatste woord hebben.

We zijn de dag begonnen met het opsommen van de plussen en minnen van het huidige traject, om te bewaren wat we al goed doen en om te kunnen verbeteren wat nog verbetert kan worden. Daarna hebben we nagedacht over een visie, een missie, leerdoelen en thema’s per weekend. Met zo veel kapiteins kan het wel eens lastig zijn tot consensus te komen, een discussie gaan we dan ook niet uit de weg, bijvoorbeeld over het materiaal dat we inzetten of wie er in de stuurgroep gaat. Gelukkig weten we de sfeer er altijd goed in te houden.

Echt bevorderlijk voor de sfeer was de kookactiviteit voor het diner. Waarbij de 12 kapiteins werden opgedeeld in drie groepen (voor-, hoofd- en nagerecht), al naar gelang hun interesse en gewenste inzet. Het is de drie kapiteins van het voorgerecht nog steeds onduidelijk hoe hun soep toch zo kon mislukken. Champignons, kastanjes en room, een combinatie waarmee je zonder veel inzet een lekkere soep in elkaar zet zou je denken. Helaas, als zelfs Rienk zegt “deze soep is niet zo lekker” dan weet je het wel, deze komt in de top 3 van minst geslaagde gerechten ooit. Op naar het hoofdgerecht! De teambuilding activiteit daar mondde uit in meterslange pasta (zie video) waarin onze samenwerking op de proef werd gesteld, met succes, want geen stukje pasta heeft de grond geraakt en we werden beloond met een heerlijk hoofdgerecht. Ook over het nagerecht niets dan goeds, de kapiteins hadden afgeweken van het recept en dat kwam de smaak ten goede.

In de avond traden de eerstejaars stuurmannen aan voor hun eerste theoriedag de volgende stormachtige zondag. Een historisch moment, want nooit eerder waren alleen de alleroudsten en allerjongsten bij elkaar. Het voorstelrondje was enigszins ongemakkelijk, omdat de meeste kapiteins moesten bekennen al +10 jaar bij de zeilschool te zijn, waarmee pijnlijk duidelijk werd dat we voor zeilschool termen echt al best oud zijn…

Namens alle kapiteins van de Zi-4 heisessiedag wens ik iedereen een heel mooi voorseizoen toe, met zon, wind en zeilen! Het wachten is nu alleen nog op de notulen van Peter-Bob.

Marlou

Hoofdkapitein

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident