Acht factoren van een geslaagd zeilkamp

31 mei 2018

Wat maakt een zeilkamp eigenlijk zo bijzonder? Lees over dé 8 succesfactoren van een geslaagd zeilkamp.

1. Vriendschap
Op een zeilkamp ben je vrij om te relaxen, plezier te maken en samen met de anderen te ontdekken wat zeilen zo’n fantastische beleving maakt. Stel je voor: je komt aan bij Pean en wordt direct door je instructeurs opgevangen om met de eerste spellen te beginnen – binnen een uurtje heb je al nieuwe vrienden gemaakt. ’s Avonds leer je vervolgens je zeilgroepje kennen en natuurlijk slaap je met de anderen op een kamer. Een weekje op pad maakt die vriendschap alleen maar sterker, met een bonte avond als gedeelde climax – daar worden blijvende vriendschappen op gebouwd!

2. Groepsgevoel
Er zijn weinig uitstapjes die zo’n groepsgevoel smeden als een weekendje op (zeil)kamp. Bij uitstek een sociaal evenement, want zo’n avontuur is niet alleen geschikt om jezelf beter te leren kennen, maar ook elkaar. Een zeilkamp biedt je daarbij het soort lessen die je niét op school krijgt. Lessen over sociale ontwikkeling, leiderschap en omgang met anderen in onbekende omstandigheden, en dat terwijl je samen de tijd van je leven hebt!

3. Ontspanning
Prestatiedrang? Rapportcijfers? Huiswerk? En altijd maar die telefoon, het internet en de andere spanningen van het digitale leven? Op een kamp heerst een relaxte sfeer en is er geen competitie, maar ben je omgeven door alleen maar fijne activiteiten. In deze setting, even helemaal weg van de drukte van thuis en middenin de fraaie natuur, is het heerlijk bijkomen. En dan ook nog bedreven raken in het schipperen van een zeilboot. Wie wist dat leren zo leuk en ontspannend kon zijn?

4. Ervaring
‘Fouten bestaan niet, alleen ervaringen’. Op school worden fouten vaak afgerekend, bijvoorbeeld bij een toets, maar op een kamp kun je je op een positieve manier ontwikkelen in alles van samenwerking tot communicatie, groepsleven en sociale skills, waarbij je dankzij interactie met het gezelschap groeit in wat je meemaakt. Sowieso, alleen op vakantie, zonder je ouders, en op pad met een eigen boot: dat vergeet je meer. En je verleert het ook niet: er komen nog vaak genoeg oud-cursisten een bootje huren om zelfstandig op pad te gaan. Maar zoals het toen op zeilkamp was, zo wordt het waarschijnlijk niet snel nog eens…

5. Zelfstandigheid
Samenwerking, teambuilding en groepssuccessen zijn natuurlijk onderdeel van de beleving, maar een kamp is ook dé plek waar je kunt leren om zelf beslissingen te maken. Op school bewandel je de gebaande paden en moet je toch vooral doen wat de leerkrachten of het studiemateriaal je voorschrijven, maar in de ontspannen sfeer van een kamp maak je je eigen keuzes. Die keuzes dragen bij aan de ontwikkeling van je zelfdiscipline, een skill die je nodig hebt om het beste uit jezelf te halen.

6. Zelfvertrouwen
Het aanleren van nieuwe skills is een grote plus van een kamp, maar het heeft ook nog een prettig neveneffect: het ontwikkelen van (zelf)vertrouwen. Op elkaar kunnen rekenen en anderen op jou laten steunen, maar ook ontdekken waar je goed in bent en waar je veel plezier uit haalt. Vaardigheden waar je de rest van je leven wat aan hebt!

7. Bonte avond
Overdag mooie tochten maken op de prachtige Friese wateren, ’s avonds gezamenlijk eten en de leukste gezelschapsspelen en ’s nachts overnachten met 4 tot 8 personen in een gedeelde kamer – waar kan ik me inschrijven? Maar dat is nog niet alles. Een goed kamp wordt namelijk afgesloten met een bonte avond. Bij Pean beginnen we overdag meestal met een spetterende laatste zeildag, met een mooie tocht of een spannende wedstrijd. ’s Avonds volgt er een fantastische afsluiter, met een uitgebreid spel en een knallende disco!

8. Zeilen!
Een kamp is de ideale setting om nieuwe dingen te leren, van sociale vaardigheden zoals leiderschap en overleg tot praktische handigheden zoals samen voor een schone en droge slaapplaats en een fijne avondmaaltijd zorgen. Maar laten we het niet moeilijker maken dan het is: uiteindelijk draait het toch vooral om het zeilen, hét ingrediënt van een geslaagd kamp op de Friese meren. Eén van de allermooiste buitenactiviteiten, het zal je verbazen hoe je zo dichtbij toch zo ver weg kunt zijn.

Bovenstaande maakt deel uit van het vierde nummer van onze online-magazine van Pean het Roerblad. Wil je dat 5 keer per jaar van Pean ontvangen? Ga dan naar inschrijven nieuwsbrief van Pean.

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident