“Afkruisen: Cruciaal voor je Watersportdiploma en hoe je het beheerst”

9 mei 2024


Aan de slag met Afkruisen in Zeilen

Zeilen is een uitdagende sport waarbij het kunnen varen van verschillende koersen cruciaal is. Een belangrijk aspect dat je tijdens jouw zeilreis moet beheersen, is ‘afkruisen’. Als we het hebben over afkruisen, verwijzen we naar het vermogen van de zeiler om ruime windse koersen te varen die elkaar afwisselen met een gijp. Het doel is om zelfstandig een vooraf gekozen, benedenwinds gelegen punt te bereiken. Hier is een handige video om je een beetje te helpen begrijpen wat we bedoelen.

Navigeren in beperkt vaarwater

Bijzonder aan afkruisen is dat dit ook uitgevoerd moet kunnen worden in beperkt vaarwater. Dit vraagt om een goed begrip van de boot en de wind én de vaardigheid om de route efficiënt te plannen. Inschatten wanneer je moet gijpen is een handigheid die je in staat stelt je zeildoelen te bereiken. Hier zijn nog wat extra video’s die je erbij kunnen helpen.


Interessant? Leer meer bij Zeilschool Pean

Lijkt het je leuk om deze vaardigheid en nog vele anderen te leren tijdens een avontuurlijk zeilkamp? Bekijk onze uitgebreide cursusaanbod. Wil je je vooraf verder verdiepen in het zeilen of heb je vragen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen of onze Instagram-pagina bezoeken.

Diplomaeis: Afkruisen

Afkruisen is een competentie die vereist is voor het behalen van het Nationaal watersportdiploma. Hier zijn de exacte eisen voor deze module:

Leeftijd: Volwassenen
Niveau: Niveau 4
Discipline: Zwaardboot 1-mans
Module: Handeling
Is de module verplicht: Verplicht
Competentie: Afkruisen

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident