“Belang van Windoriëntatie voor het Behalen van je Watersportdiploma”

19 juni 2024

Windoriëntatie bij het zeilenZeilen op het water, dat is heerlijk! Maar wist je dat het heel belangrijk is om te begrijpen waar de wind vandaan komt? De wind bepaalt namelijk niet alleen je snelheid, maar ook je richting. Daarom is windoriëntatie een belangrijke vaardigheid die je moet beheersen als zeiler.

Hoe bepaal je waar de wind vandaan komt?


Om te bepalen waar de wind vandaan komt, leer je bij Zeilschool Pean verschillende technieken. Een simpele manier is bijvoorbeeld door te kijken naar de beweging van de golven of de richting waarin de vlaggen wapperen. Ook kun je de wind voelen op je gezicht of luisteren naar het geluid van de wind in de bomen.

Wat betekent ‘in de wind liggen’?


Als je boot ‘in de wind ligt’, betekent het dat je zeilboot haaks op de wind ligt. Het kan dan gebeuren dat je boot niet meteen vooruit komt. Je moet dan leren om eruit te draaien. Dit wordt ook wel ‘oploeven’ of ‘afvallen’ genoemd.

Wil je meer weten over windoriëntatie bij het zeilen? Kijk dan op onze contactpagina, volg ons op Instagram en bekijk ons cursusaanbod op deze pagina.

De diplomaeis voor windoriëntatie

– Leeftijd: Jeugd
– Niveau: Niveau 2
– Discipline: Kielboot
– Module: Basis
– Is de module verplicht: Verplicht
– Competentie: Windoriëntatie

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident