Beroemde winden

3 februari 2018

Mistral

Deze krachtige noordelijke wind komt met name voor in Oost-Frankrijk. Zo krachtig dat hij gedurende de dag gemiddeld windkracht heeft van 30 knopen windkracht 7 met uitschieters tot 50 knopen wind. De mistral waait ongeveer 130 dagen per jaar verspreid over het jaar maar met name in de winter en het voorjaar kan de mistral soms dagen of zelfs een week aanhouden.

Bora

In de winter op de Adriatische Zee kun je te maken krijgen met de Bora. De windstoten tot 180km per uur ontstaan door een val langs een steile bergwand vervolgens kan de wind worden gekanaliseerd door de bergtoppen waardoor de plaatselijke windstoten haar piek bereiken. De Bora is een voorbeeld van een valwind. Bora heeft haar naam te danken aan de Griekse god Boreas, god van de noordenwind.

Passaat

Misschien wel 1 van de bekendste winden, eigen zijn het twee winden de Noordoost passaat en de zuidoost passaat. Natuurlijk genoemd naar de meest voorkomende richting van deze wind.  De wind trekt van de subtropische hogedrukgebieden naar het lage drukgebied in de intertropische convergentie zone (zie: aardrijkskunde boek).

Op het nooderlijk halfrond staat de NO-passaat, op het zuidelijk halfrond de ZO-passaat.

Sirocco

Deze letterlijk vieze lucht vervuild met stof en zand, heeft al flink wat auto’s naar de wasstraat gestuurd, meest rondom de middelandse zee, maar de Sirocco kan dit zand zelfs tot in Nederland brengen. De sirrocco is een zuidelijke wind die het en droge lucht uit de Sahara naar het noord voert. De hoogtepunten zijn in maart en november waar de sirocco geregeld snelheden tot 100km per uur haalt.

Er zijn natuurlijk nog veel meer bekende winden in de wereld, ze komen wellicht in een volgend Roerblad nog eens aan bod. In elk geval weet je na het lezen van deze vier waar Volkswagen veel van haar model namen aan dankt!

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident