(co) Rondje in je hoofd om de wereld

20 december 2022

Dromen van een rondje om de wereld

Een wereldreis maken: voor velen een droom, maar sommigen maken die droom werkelijkheid. Vaak vliegend of met de auto, maar aangezien het grootste deel van de wereld bestaat uit water, is varen toch ook een heel goede optie?

Wie de wereld rond wil, kan twee kanten uit: naar het westen of naar het oosten. De heersende wind rond de evenaar waait van oost naar west. Verder naar het noorden of naar het zuiden, tussen 35 en 65 graden noorder- en zuiderbreedte, zijn de heersende winden juist westelijk.

De meeste mensen kiezen ervoor om in westelijke richting te varen, vanwege de heersende winden rond de evenaar. Als je vanuit Europa vertrek is de eerstvolgende stop Midden- of Zuid-Amerika.

”AANGEZIEN HET GROOTSTE DEEL VAN DE WERELD BESTAAT UIT WATER, IS VAREN TOCH OOK EEN HEEL GOEDE OPTIE?”

Vroeger moest men helemaal om Zuid-Amerika heen, rond Kaap Hoorn, maar sinds de aanleg van het Panamakanaal is het mogelijk om een stuk ‘af te snijden’.

Dan is er een heel eind over de Stille Oceaan richting Indonesië en Australië. Voor Afrika is er weer een nieuwe keuze: rond Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika of door het Suezkanaal. En daarna weer naar het noorden, richting Europa.

Internationale zeilraces

Een aantal zeilraces rond de wereld gaat juist naar het oosten. De Vendee Globe, misschien wel de meest extreme zeilrace, is er één van.

 

In deze race varen zeilers continu (dus zonder aan land te komen), in hun eentje (dus zonder anderen aan boord) en zonder hulp van buitenaf de wereld rond. Dat kan zo’n drie tot vier maanden duren, al is het record maar 74 dagen. In deze race varen de schepen vanuit Les Sables-d’Olonne, Frankrijk, richting de Zuidelijke Oceaan en vanaf daar is het alleen maar naar het oosten.

 

 

Na het ronden van Kaap Hoorn, varen de schepen weer naar het Noorden, richting Europa. Klinkt best eenvoudig, maar slechts 150 mensen hebben meegedaan aan deze race en nog geen 90 hebben de race uitgevaren. Het wordt daarom soms ook wel de ‘Everest van de zeeën’ genoemd.

De Zuidelijke Oceaan staat bekend om de extreme weersomstandigheden: hoge golven en harde wind. Om de zeiler te beschermen zijn er regels waar een schip niet mag komen. Dit heeft ook te maken met ronddrijvende ijsbergen (des te zuidelijker je komt, des te meer kans om een ijsberg tegen te komen) en hoe ontzettend afgelegen het is – want er varen maar heel weinig schepen en mocht je hulp nodig hebben, dan kan het wel dagen duren voordat er een ander schip in de buurt komt.

Copyright 2023 Pean |
Ontwikkeld door Convident