“De Belangrijkste Eisen voor het Behalen van je Watersportdiploma”

19 juni 2024

Gijpen in het zeilen: een essentiële vaardigheid

Bij zeilschool Pean streven we ernaar om zeilen leuk en begrijpelijk te maken voor iedereen. Een van de belangrijke dingen die je als zeiler moet kunnen, is gijpen. Gijpen is het manoeuvre waarbij je de boot draait, zodat de wind van de andere kant in je zeil komt. Dit moet je gecontroleerd doen om te voorkomen dat het zeil te plotseling en te krachtig overkomt, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Different types of gijpen

Er zijn verschillende soorten gijpen die je zou moeten kunnen. De eerste is de ‘draaigijp’. Hierbij ga je van ruime wind naar ruime wind. En dan is er nog de ‘S-gijp’, waarbij je van voor de wind naar voor de wind gaat. Tijdens elke gijp draait de boot en begeleid je het zeil naar de andere boeg.


Meer leren over gijpen?

Wil je meer leren over gijpen of heb je andere vragen over zeilen? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina. Voor meer zeilinspiratie kun je ons ook volgen op Instagram. En wil je een zeilcursus volgen? Bekijk dan ons cursusaanbod op onze website.

Nationaal watersportdiploma

Voor het Nationaal watersportdiploma is gijpen een verplichte competentie voor jongeren op niveau 3 in de discipline Kielboot. Gijpen is onderdeel van de verplichte module ‘Handeling’.

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident