“De belangrijkste vereisten voor het behalen van je Watersportdiploma”

19 juni 2024

Opkruisen in het zeilen: een cruciale zeiltechniek

In het zeilen is het belangrijk om goed te kunnen opkruisen, vooral als je zelfstandig een bovenwinds gelegen punt wilt bereiken. Hierbij wissel je hoog aan de windse koersen af met een overstag. Maar wat houdt dit precies in en hoe leer je dit?

Wat is opkruisen?

Opkruisen in het zeilen betekent verschillende koersen maken om een punt dat tegen de wind in ligt, te bereiken. Dit doe je door afwisselend hoog aan de windse koersen te varen en overstag te gaan. Deze techniek is waardevol in allerlei situaties, maar vooral in beperkt vaarwater. Soms kun je gebruik maken van lange- en korte slagen.

Hoe leer je opkruisen?

Om op te kruisen, moet je enige ervaring hebben met zeilen. Op de zeilschool van Pean leer je deze techniek stap voor stap. Onze ervaren instructeurs laten je zien hoe je je zeil moet instellen en hoe je het roer moet bewegen tijdens het opkruisen.

Wil je meer weten over opkruisen, of heb je vragen over onze zeilcursussen? Neem dan een kijkje op onze contactpagina. Of volg ons op Instagram voor de laatste updates!

De diplomaeis: Opkruisen

Het kunnen opkruisen is een vereiste voor het Nationaal watersportdiploma op niveau 4 voor jongeren in kielboten. Deze module is verplicht en maakt deel uit van de handelingscompetenties.

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident