“De eisen van het watersportdiploma: Wat je echt moet weten”

19 juni 2024


Man Over Boord in het Zeilen: Wat Jij Moet Weten

Op zee kan het opeens gebeuren, iemand valt overboord. In zo’n situatie moet je goed voorbereid zijn en precies weten wat je moet doen. Dat betekent niet alleen weten hoe je een Man Over Boord (MOB) manœuvre moet uitvoeren, maar ook hoe je deze situatie veilig en effectief kunt beheren.

Wat is een Man Over Boord Manoeuvre?

Een Man-Over-Boord manoeuvre is een serie van acties die je onderneemt als iemand van de boot is gevallen. De bedoeling is om zo snel en veilig mogelijk bij het bemanningslid, dat in het water ligt, terug te komen.

Hoe voer je een MOB Manoeuvre uit?

Je begint met het uitvoeren van een parcours, een specifieke vaarroute, die ervoor zorgt dat je de overboord gevallen persoon weer zo snel mogelijk aan boord hebt. Daarna zorg je ervoor dat de boot in de juiste positie komt om de drenkeling op te pikken. De drenkeling wordt opgepikt aan de loefzijde, hier wordt hij of zij indien nodig geholpen door de stuurman. Na het uitvoeren van de manoeuvre is het belangrijk om de boot vaarklaar te maken voor verder varen.

Wil je meer leren?

Wil je meer leren over zeilen, en andere belangrijke vaardigheden beheersen zoals een MOB manœuvre? Bekijk de cursussen die we aanbieden op onze zeilschool. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten en updates, volg ons dan op Instagram. Heb je nog meer vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Nationaal Watersportdiploma

Om te zeilen met kielboten op niveau 4, en om in staat te zijn om dergelijke cruciale manoeuvres uit te voeren zoals een Man-Over-Boord, is het nodig om voldoende te oefenen en de juiste training te krijgen. Hierbij is de module Man-Over-Boord verplicht. Leeftijdsgroep: Volwassenen.

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident