De Houten Val(k)

20 september 2019

MIRACULEUZE SCHEEPSDOOP

In de eerste helft van augustus werd de wereldberoemde Sneekweek weer georganiseerd, het grootste muziek- en zeilfestival van Europa. Dat maakte dat we bij Pean een telefoontje kregen, van een van onze instructrices. Ze wilde namelijk graag de Koningsklasse varen. Inderdaad, de klasse met de fantastische Houten Valk.

Wie wel eens bij de Sneekweek is geweest, weet dat de monden vol respect en bewondering openvallen als je de festivalgangers vertelt dat je in een houten valk zeilt. Echt een fantastische boot, supersnel, heel uitdagend, en op het beroemde evenement misschien wel het allermooiste wat er is. Je bent toch een beetje een held als je met een houten valk aan die wedstrijden meedoet…

VOORBEREIDING

Alvorens onze instructrice bij de Sneekweek aan de start kan verschijnen, moet de betreffende valk natuurlijk wel even gecheckt worden. Bovendien moet de boot voor de wedstrijd gemeten worden, en worden voorzien van een meetbrief – want dat had deze valk nog niet. In de periode voorafgaand aan het festival wilde ze daarom met de nieuwe aankoop bij Pean langskomen om daar gebruik te maken van de loods en de takel.

DE VAL(K)!

Zo gezegd, zo gedaan: de valk werd aan de kraan gehangen en vanuit het water opgehesen. Iemand twijfelt nog hardop of de oude hijslijn die bij de valk hoort het wel zal houden. Maar niemand reageert. Met piepen en kraken – je hoort de spanning toenemen – wordt het houten gevaarte omhoog getakeld.

Het wordt stil rondom de kraan want iedereen is benieuwd hoe de boot er van onderen aan toe zal zijn.

Als de boot echt hoog hangt gaat iemand eronder staan. Niet wetende wat er over 5 seconden zal gaan gebeuren. Even voelen aan de rode anti-fouling. Het ziet er top uit.

Een ander rolt vast de trainer wat beter onder de boot, ook die heeft geen idee welke onbedoelde heldendaad hij nu aan te verrichten is.

En … dan… *KRAK* – *BAM*. Stilte…

De oude valkenhijslijn begeeft het en de boot dondert een meter omlaag. Een meter!

Maar: de boot belandt exact goed op de op trailer. Het neusje staat goed, de steunen staan goed – niets aan de hand. Bi-zar. Wat als de trailer enkele centimeters voor- of achteruit was geschoven? Dan was de boot op z’n kiel gedonderd en in stukken gebroken? Wat als er nog iemand onder liep om de valk te inspecteren. We willen er niet eens aan denken…

OP GOED GELUK

Enfin, we zijn dus zeer goed weggekomen. Oprecht een wonder. En: gewoon met de benodigde meetbrief als resultaat. Wij gaan ervan uit dat deze houten val(k) een prachtige toekomst tegemoet gaat bij haar nieuwe eigenaar. Want wie met zóveel geluk een race start…

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident