Essentiële Eisen en Criteria voor het Behalen van je Watersportdiploma

19 juni 2024

Man Over Boord in Zeilen: Wat Je Moet Weten

In de prachtige wereld van zeilen is veiligheid net zo belangrijk als het hebben van plezier en het leren van nieuwe vaardigheden. Een van de belangrijkste veiligheidsvaardigheden die elke zeiler moet kennen is de man-over-boord manoeuvre. Dit is niet alleen van vitaal belang voor de zeiler zelf, maar ook voor alle anderen aan boord.

De man-over-boord manoeuvre is een serie stappen die gevolgd wordt wanneer iemand overboord is gegaan. Bij het navigeren van dit parcours is de zeiler, onder instructie van de instructeur, in staat om de overboord geraakte persoon veilig te benaderen op een manier dat de boot en de overboord geraakte persoon niet in gevaar komen.

Eens het bemanningslid gelokaliseerd is, kan de boot met gecontroleerde snelheid naderen op een manier dat de overboord geraakte persoon de kans krijgt om weer aan boord te komen, aan de loefzijde van de boot. Hierbij kan de stuurman, indien nodig, ook helpen.

Om een voorbeeld te zien van hoe deze manoeuvre in de praktijk uitgevoerd wordt, kan je de volgende video bekijken:

Voor meer informatie over zeilen en veiligheid zijn deze video’s ook erg nuttig:


Het is belangrijk op te merken dat zeilen een vaardigheid is die tijd, praktijk en toewijding vereist. Daarom moedigen we je aan om contact met ons op te nemen voor meer informatie of om ons te volgen op Instagram om op de hoogte te blijven van onze laatste nieuws en updates.

Als je geïnteresseerd bent in onze zeilcursussen, kan je een overzicht van ons aanbod vinden op onze cursuspagina.

Nationaal Watersportdiploma Eisen

Zeilschool Pean hanteert de diplomaeisen van het Nationaal Watersport Diploma. Voor de man-over-boord manoeuvre zijn dit de volgende eisen:

  • Leeftijd: Jongeren
  • Niveau: Niveau 4
  • Discipline: Kielboot
  • Module: Hogerwal
  • Is de module verplicht: Verplicht
  • Competentie: Man over boord

We hopen dat je deze informatie nuttig vindt en kijken ernaar uit je te verwelkom op een van onze cursussen bij Zeilschool Pean!

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident