“Essentiële Vaartermen binnen het Nationaal Watersportdiploma: Jongeren, Bereid je Voor!”

9 mei 2024

Vaartermen in het zeilen: De taal van de zeiler

Zeilen is een kunst die zijn eigen taal kent. Het is van essentieel belang om de basis vaartermen te kennen als je wilt leren zeilen. Hieronder zullen we enkele van deze termen bespreken.

De Koersen

Een goede zeiler kan alle koersen benoemen. Dit zijn de verschillende ‘wegen’ die een zeilboot kan nemen ten opzichte van de wind. Het kennen van deze termen helpt bij het navigeren en communiceren tijdens het zeilen.

Zeiltactieken

Termen als overstag gaan, gijpen, oploeven, afvallen, stuurboord, bakboord, loef, lij en opkruisen zijn dan ook onmisbaar in de vocabulaire van de zeiler. Daarnaast is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen hogerwal, langswal en lagerwal. Deze termen helpen bij oriëntatie wanneer je je op open water bevindt.

Meer leren?

Voor meer details over deze termen en andere aspecten van het leren zeilen, raden we je aan om ons cursusaanbod te bekijken. De link is hier beschikbaar. Voor een visuele reis, volg ons op Instagram en duik dieper in de wereld van het zeilen.

Nationaal Watersportdiploma Eisen

Om in aanmerking te komen voor het nationaal watersportdiploma zijn er specifieke eisen. Voor de module Vaartermen voor Discipline Zwaardboot 1-mans op Niveau 3 zijn de diplomaeisen:

  • Leeftijd: Jongeren
  • Competentie: Vaartermen
  • Is de module verplicht: Verplicht

Voor vragen of meer informatie, neem gerust contact met ons op via onze contactpagina.

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident