“Essentiële Vaartermen voor het Behalen van je Watersportdiploma”

9 mei 2024

Een handleiding voor vaartermen in het zeilen – De basis van Navigatie


Zeilen is niet alleen een fysieke activiteit, maar ook een taal op zichzelf. Zeilers hebben een geheel eigen set termen en uitdrukkingen die hen helpen om elke beweging en richting op het water te coördineren. Het begrijpen van deze termen is een essentieel onderdeel van het leren zeilen en hier bij zeilschool Pean zijn we klaar om je te helpen ze onder de knie te krijgen.

Ken je zeiltermen


Als zeiler moet je alle koersen kunnen benoemen. Deze termen worden gebruikt om de richting van de vaart aan te geven en omvat termen zoals overstag gaan (het veranderen van richting door de windrichting), gijpen (het veranderen van richting met de wind mee), oploeven (het schip naar de wind toe draaien) en afvallen (het schip van de wind af draaien).

Richtingsaanwijzingen


Verder is er stuurboord (rechts), bakboord (links), loef (de kant waar de wind vandaan komt) en lij (de kant waar de wind naartoe gaat). Deze termen zijn cruciaal om je positie en richting aan te geven tijdens het zeilen.

Hogerwal en Lagerwal


Daarnaast moet je ook het onderscheid kunnen maken tussen hogerwal (de wal waar je naartoe wordt geblazen door de wind) en lagerwal (de wal waar je vanaf wordt geblazen door de wind). Dit zijn belangrijke begrippen in het navigeren tijdens het zeilen.

Voor meer informatie over vaartermen, of om je vragen te stellen, kun je terecht op onze contactpagina. Bekijk ook eens ons cursusaanbod en volg ons op Instagram voor leuke updates en foto’s!

Diplomaeisen voor het Nationaal Watersportdiploma


Leeftijd: Jeugd


Niveau: Niveau 4


Discipline: Zwaardboot 1-mans


Module: Theorie


Is de module verplicht: Verplicht


Competentie: Vaartermen

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident