FAQ zeilschool

Klik op een onderwerp of vraag voor meer info.

Leeftijd

Ik ben al 12 maar mijn vriendin wordt pas in oktober 12 jaar; kunnen we toch bij elkaar in de groep 12-14 jarigen?

Ja dat kan. De voorwaarde van Pean is altijd dat ouders van cursisten akkoord gaan met inschrijving in een oudere of juist jongere groep dan waar hun kind qua leeftijd bijhoort. Vooral bedtijden en het kunnen meekomen (fysiek en sociaal-emotioneel) met de groep zijn punten die in die afweging van belang zijn.

Mag mijn dochter van 7 ook op zeilkamp? Haar oudere broer van 9, die vorig jaar al bij jullie op kamp is geweest, komt ook.

Dat kan in speciale situaties, mits je dochter van 7 binnen enkele maanden voor aanvang kamp 8 jaar wordt. Ze zullen elkaar aan de wal tijdens het eten en avondprogramma zien, maar slapen niet bij elkaar op de kamer. Je dochter komt zeer waarschijnlijk niet bij haar broer in de lesgroep. Als dat geen probleem voor haar is, vinden wij het prima.

Ik ben 11 jaar en ik heb al twee keer een optimistcursus gedaan. Nu wil ik dit jaar gaan surfen, kan dat?

Nee, in principe niet. Pas als je 12 jaar bent, kun je bij Pean beginnen met surfen. Voor jongere cursisten hebben wij niet het geschikte surfmateriaal. Als je nu heel lang en stevig voor je leeftijd bent en ook al toe bent aan meedraaien in een kamp met 12-14 jarigen, is een uitzondering mogelijk, maar alleen na overleg met je ouders.

Inschrijving

Moet ik het hele cursusbedrag in één keer betalen?

Ja, bij de online-boeking betaal je direct en in 1 keer. Mocht je  hierdoor in de problemen komen, laat het dan weten. Dan zoeken we naar een oplossing.

Zeilervaring

Ik heb jeugdkielboot II diploma en wil nu in de Feva-XL. Kan dat en welk niveau moet ik dan invullen?

Nee, die stap kun je niet in een keer maken. De Laerling is een tweemanskielboot en de Feva-XL een tweemanszwaardboot. Dat zijn heel andere schepen. Om in de Feva-XL te kunnen varen, moet je eerst eenmanszwaardbootdiploma’s hebben. Heb je die niet, dan is het advies: of doorgaan in de kielbootlijn, dus in de valk. Of eerst in de eenmanszwaardboot Pico leren varen en pas als je niveau II daarin hebt, kun je voor de tweemanszwaardboot inschrijven. Meld bij je inschrijving voor de Pico dat je al wel kielbootervaring hebt.

Kan ik bij mijn vrienden in dezelfde boot? Ik heb nog nooit gezeild, zij hebben al CWO-1.

Nee, dat gaat waarschijnlijk niet. We delen de boten zoveel mogelijk  in naar vergelijkbaar lesniveau. Als je zeilt met jongens en meiden die het net zo goed kunnen als jij, leer je het meest. Jouw vrienden zouden zich vervelen omdat ze al kunnen wat jij nog moet leren. Het is voor jullie allemaal beter om niet bij elkaar te zitten. Tijdens het walprogramma zien jullie elkaar wel en ook bij elkaar op de kamer slapen kan natuurlijk.

Ik heb vorig jaar Pico gezeild en wil nu graag inschrijven voor Feva-XL. Kan dat?

Dat kan als je een bijna afgetekende vorderingenstaat niveau II in de Pico hebt. Als je vorig jaar je eerste diploma Pico hebt gehaald, kan dat niet. Een tweemansboot varen is alleen leuk als je al redelijk goed kunt zeilen in de eenmans. Anders wordt het een week zwemles in plaats van zeilles. En dat is ook niet leuk voor je medebemanning en de andere boten in je lesgroep. Heb je Pico II dan schrijf je je nu in voor Feva-XL II. Je wisselt van discipline en daarom blijf je op hetzelfde niveau als wat je al hebt in de eenmanszwaardboot.

Waarom kan ik niet in Feva-XL inschrijven met optimist II diploma?

De CWO-eisen van jeugdzeilen kun je niet één op één vergelijken met die van zwaardboot vanaf 12 jaar. Je zult dus eerst nog een jaar Pico moeten doen, om niveau van Pico II te behalen, voordat je naar de tweemans vanaf 12 jaar kunt overstappen.

Ik heb geen diploma gekregen, maar heb wel alles een keer gedaan wat vereist is.

Dat kan voorkomen. Een keer een goede lager wal maken, betekent nog niet dat je het aanleggen aan lager wal beheerst. De weersomstandigheden waaronder je zeilt zijn ook bepalend. Als je een week met weinig wind treft, kan het gebeuren dat niet alle punten van een bepaald niveau kunnen worden afgetekend.

Meenemen en tijden

Wat moet ik meenemen als ik op zeilkamp kom?

Kijk daarvoor op de meeneemlijst-voor-zeilkamp-algemeen. Denk bij de voorjaars- en herfstkampen aan extra warme kleding. Het kan vroeg en laat in het seizoen behoorlijk koud zijn op het water. Als je het precies wilt weten voor jouw boot, kijk dan in je eigen account in de bijlage.

Hoe laat begint het kamp en wanneer is het weer afgelopen?

De begin- en eindtijden verschillen per kamp. Kijk daarvoor op data en prijzen zeilkampen 2024
Externe  en extern+ cursisten starten op de volle zeildagen om 8:45 uur. Om 17:00 uur is het voor de externen afgelopen; de extern+ cursisten blijven t/m het avondprogramma. Kijk daarvoor onder programma bij de leeftijdsgroep die van toepassing is.

 

Hebben jullie zeilkleding te huur?

Pean heeft alleen voor de groep 8-12 jaar zeilpakken te huur, voor €25. Die kun je in je account als optie aanklikken. Er zijn voor iedereen zwemvesten beschikbaar. Zwaardbootzeilers en surfers dragen een wetsuit. Als je zelf een wetsuit hebt, adviseren we je die mee te nemen. Anders kun je er een huren bij Pean (€5 per dag). Zeilhandschoenen, schoenen, laarzen zijn er alleen als ”gevonden voorwerp”. Dat is alleen voor diegene die iets echt vergeten heeft en we bieden geen garantie dat jouw maat er is.

Ik weet niet meer of ik een dekbed of wetsuit heb gereserveerd

Dat kun je nakijken in je eigen account. Als je het niet kunt vinden, mail ons dan. Ter plekke nog regelen is lastig als er veel cursisten tegelijkertijd aankomen.

Moet ik een kussen meenemen en lakens?

Nee, op ieder bed ligt al een kussen met een kussensloop en om het matras zit al een hoeslaken. Je hoeft alleen je slaapzak maar mee te brengen. Heb je geen slaapzak of kun je die niet meenemen, dan kun je een dekbed met overtrek bij Pean huren voor €17.50 Dat moet je wel vooraf reserveren. Dat kan via je account op de website, ook nog nadat je je al hebt ingeschreven.

Wat is het beleid voor het gebruik van de mobiele telefoon?

Bij de jeugdzeilers beheert de staf de mobiele telefoon. Die mag alleen worden gebruikt als  daartoe de noodzaak is.

Bij de groep vanaf 12 jaar, gaan de mobieltjes in het ’telefoonhotel’, een speciale opberghoes. Tussen 18:45-19:30 is het digitime. Dan kan ieder naar harte lust online of bellen. Daarbuiten alleen als er een gegronde reden is.

Bijzonderheden cursist

Ik moet dagelijks medicijnen innemen en die moeten koel bewaard worden. Kan ik dan toch op zeilkamp komen?

Jazeker kun je dan bij Pean op kamp komen. Je medicijnen krijgen een aparte plek in de koelkast. Als je het innemen verder zelf kunt regelen is dat mooi. Als je wilt dat wij je helpen herinneren om ze in te nemen, dan doen we dat graag.

Mijn kind moet eigenlijk 's avonds laat wakker gemaakt worden om te plassen. Kunnen jullie dat regelen?

Ja, dat is geen enkel probleem, als u bij de inschrijving aangeeft wat de ‘gebruikelijke tijd’ is. Wilt u een extra pyjama in de tas doen voor het geval het toch een keer misgaat?

Ik ben heel allergisch voor bepaalde voedingsstoffen Hoe gaat dat met eten?

Geef bij je inschrijving aan onder dieet welke voedingsstoffen je niet mag. We houden daar zo veel mogelijk rekening mee bij het bereiden van de maaltijden. Zo nodig krijg je eigen broodbeleg en boter. Dat bewaren we gescheiden van de rest. Heb je een heel bijzonder dieet, dan is soms zelf meebrengen van een deel van de ingredienten handig. Overleg dan vooraf.

Mijn kind vindt het heel spannend om alleen op kamp te gaan, hoe houden we contact?

Daarover krijgt u van ons nog een informatiebrief vlak voordat het kamp begint. Zie ook bijzonderheden cursist.

Dagprogramma

Wat doen de kinderen buiten het zeilen?

Bij Pean is een zeilkamp volledig verzorgd. Dat betekent dat de cursisten zich geen moment hoeven te vervelen, maar dat ze ook wel eens een half uurtje voor zichzelf hebben. Onder programma per leeftijdsgroep vind je een overzicht van een willekeurige dag.

Krijgen de kinderen de eerste avond ook een warme maaltijd?

Als je een zeilkamp hebt geboekt dat start voor of om 17:00 uur, dan hoort de warme maaltijd bij Pean die dag erbij. Dat geldt ook voor extern+-cursisten.

Het Pinksterkamp dat start om 20:00 uur is zonder warme maaltijd.

Wat is verschil tussen extern en extern+?

Extern = alleen de zeillessen van 9-17 uur en tussen de middag lunch.
Extern+ = het volledige dagprogramma meedoen, zonder overnachting bij Pean.

Toezicht

Hoe is het gesteld met het toezicht op cursisten?

Cursisten blijven gedurende het hele zeilkamp onder begeleiding van onze instructiestaf. Tijdens het zeilen heeft iedere cursist zoveel mogelijk een vaste instructeur. Iedere kampweek is er ook een aantal ouderejaarsinstructeurs aanwezig. Zij hebben geen eigen lesgroep, maar zorgen voor de overall-begeleiding en coördinatie. Ook aan de wal is er altijd een groep aanwezig, die voor het eten en de schoonmaak zorgt. Mocht een cursist een dagdeel niet mee kunnen doen vanwege ziekte, dan blijft hij of zij dus nooit alleen achter op Pean.

Ik ben mijn ......vergeten. Is dat gevonden?

Na ieder zeilkamp bewaren we gevonden voorwerpen. Sokken, ondergoed, haarspeldjes en toiletartikelen bewaren we niet! Om met succes het achtergebleven kledingstuk, leesboek of telefoon bij je terug te krijgen, is het zaak dat je z.s.m. mailt wat je kwijt bent, met je contactgegevens.

Als je bijvoorbeeld je wetsuit hebt laten hangen, dan is de kans groot dat het in de zeilweek na jou door een ander in gebruik is. Dit geldt ook voor zeilhandschoenen, waterschoentjes, petten en zonnebrillen. Die dingen worden in de regel niet door de schoonmaaksters in de slaapkamers gevonden, maar ergens op het terrein.

Ben je iets kwijt, dan mag je altijd langskomen om te zoeken. In de herfst gaat Pean pas echt ”opruimen”. Dan lopen we één keer de lijst met als vermist opgegeven spullen na en daarna gaan alle resterende voorwerpen naar een goed doel.

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident