Friese zeilscholen tevreden

21 augustus 2014

Deze week was de laatste van de 9 weken van het Friese zeilschoolseizoen 2014. Alleen vakantieregio midden had nog vakantie. Na een rondvraag bij verschillende Friese zeilscholen blijkt dat het seizoen zeer succesvol is geweest.

Verschillen
Vijf zeilscholen zagen hun aantallen curisten in verschillende segmenten groeien. Zeilschool Neptunus geeft aan dat met name de groep jeugdzeilers (8 tot 12 jaar) dit jaar opvallend groter was dan vorige jaren. Bij Zeilinstituut de Bird groeide juist de leeftijdsgroep van 12-15 jaar het sterkst. Ook in boottypen was een verschuiving in aantallen te merken. Bij Zeilschool de Morra in Hemelum steeg het aantal zwaardboters met 25%. Bij Zeilschool Pean en de Veenhoop zag men ook het aantal valkzeilers toenemen.

Op tijd boeken
 
Het lijkt erop dat de vraag naar zeilkampen in Friesland weer aan het toenemen is. “De meeste collega’s zagen een stijging van 10% tot wel 25%. Ook bij ons was het prachtig volgeboekt”, zegt Meijer van Zeilschool Pean. “Het wel heel vervelend dat we ook vaak “nee” moesten verkopen. Wie volgend jaar zeker wil zijn van een plek bij een zeilschool in Friesland moet echt op tijd gaan boeken.”

Veilig
De gevraagde zeilscholen hebben ook allemaal een veilig seizoen gehad. “We hebben geen ongelukken gehad” vertelt van Wijk van Neptunus. “Dit jaar zijn we voor het eerst met helmen gaan zwaardbootzeilen. Het was niet verplicht maar veel kinderen willen toch graag een helm op.” Bij Pean is dat al jaren gebruikelijk overigens.

Vertrouwen voor de toekomst
Omdat het in Friesland ook nog eens prachtig zomerweer was, verwachten de zeilschoolhouders dat veel cursisten volgend jaar weer kiezen voor een zeilkamp in Friesland. En dat heeft in de toekomst weer zijn effect op de gehele Friese watersportbranche. Want zeilscholen zijn de kraamkamer van de watersport.

 

 

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident