Gepest op school.. En nu op zeilkamp?

20 april 2023

Een moeder belt op met een vraag. Ze komt wat twijfelend over aan de telefoon. “Ik wilde wat vragen. Ik weet niet precies hoe ik het zal zeggen. Het gaat over jullie zeilkampen. Mijn dochter Ilse van 10 … die ligt op haar basisschool niet helemaal lekker in de groep, zeg maar. Ze is een beetje een eenling. Of ze is het geworden…”

Stil

Het is oorverdovend stil aan de andere kan van de lijn. Hier is meer aan de hand dan een kind dat graag op zichzelf is, denk ik bij mezelf. “Fijn dat u dan even belt”, zeg ik. “En u heeft een vraag over uw dochter en onze zeilkampen.”

Luister je dit verhaal liever? Klik dan hier.

De vis op tafel

“Ja, ik denk dat het heel leuk kan zijn. Maar het is natuurlijk ook een groep met kinderen. En die doen niet altijd even lief tegen elkaar misschien.” Er daagt wat bij mij. Deze Ilse wordt misschien gepest op school. En moeder is bang dat dit ook op zeilkamp zal gebeuren. Ik besluit maar gewoon de vis op tafel te leggen. “Wordt Ilse wel eens gepest op school?”

Een soort zucht van verlichting vermengd met wat schaamte klinkt door de telefoon. “Ja, dat gebeurt wel eens.” Nu hebben we twee mensen pijn in dit gesprek. Diep in mij heb ik een enorme afkeer van pestgedrag. Als ik zoiets hoor raakt me dat diep.

Aandacht voor elk individueel kind

“Tjee, wat naar…. Over hoe dat op school gaat kan ik net zoveel zeggen. Hoe we voorkomen dat er wordt gepest bij Zeilschool Pean kan ik wel vertellen. Bij Pean bestaat een cultuur van: iedereen hoort erbij. Iedereen krijgt de kans. Niemand wordt buitengesloten. Juist op een zeilkamp, waar kinderen soms voor de eerste keer lang van huis weg zijn, is een veilige en leuke omgeving van het grootste belang. Aandacht voor elk individueel kind los, en in de groep is dan heel belangrijk.”

Aan de slag om Ilse een fijne tijd te bezorgen

Voordat de kinderen komen, bespreekt de staf van het 8-12 kamp alle opmerkingen door die we vooraf hebben gekregen. Dan schrijven we dus bij Ilse op wat wij nu aan het bespreken zijn. Er wordt dan 1 instructeur of instructrice gekozen die speciaal op bijvoorbeeld Ilse let. Ze is niet de enige die met een wat lastigere achtergrond naar het zeilkamp komt. Van de 30 kinderen zijn er zomaar 10 die vooraf al extra aandacht nodig hebben.

Voorkomen van pesten op de slaapkamer

Om pesten te voorkomen, zorgen we ervoor dat de instructeurs altijd aanwezig zijn op de slaapkamer. Dit betekent dat kinderen niet zonder toezicht op de kamer kunnen blijven en alleen overdag mogen verblijven. Hoewel kinderen graag op hun kamer willen relaxen, is het duidelijk dat dit niet is toegestaan. De slaapkamers zijn alleen bedoeld om te slapen en om te kleden, wat helpt bij het voorkomen van pesten.

Dagelijkse evaluatie van het zeilkamp

Elke avond om 21:30 uur, nadat de kinderen slapen, bespreken we het kamp. Dit omvat ook de groepsdynamiek en de individuele kinderen. De instructrice die extra op Ilse heeft gelet, zal kort bespreken hoe het ging en wat er mogelijk nog verbeterd kan worden. We kijken naar verschillende aspecten, zoals het maken van vrienden, of er een ander kind is dat goed bij Ilse lijkt te passen, of ze op haar gemak is en zich veilig voelt. Alle informatie die we verzamelen, wordt gebruikt om de kampervaring te verbeteren. Als er bijvoorbeeld een ander kind is dat goed bij Ilse past, houden we daar rekening mee bij de lesindeling en bij de avondspelen.

Inclusiviteit en veiligheid op Pean

Vaak komen er nog meer kinderen op de lijst van bijzondere cursisten terecht. Soms hebben ouders iets vergeten te vertellen, wat we dan graag horen. Op Pean hoort iedereen erbij en voelt zich veilig en thuis. We doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat alle kinderen een positieve ervaring hebben tijdens het zeilkamp.

Positieve effecten van het zeilkamp

Een zeilkamp kan een positief effect hebben op het zelfvertrouwen van een kind en kan van invloed zijn op hoe het later thuis en op school gaat. Veel kinderen ervaren het zeilkamp als een leuke en leerzame week, waarbij ze nieuwe vaardigheden leren en vrienden maken.

Uitnodiging om langs te komen

De moeder van Ilse reageerde enthousiast en wil graag overleggen met haar partner en met Ilse zelf. We nodigen hen uit om langs te komen als dat mogelijk is, zodat Ilse kan zien waar ze zal slapen en hoe leuk de omgeving bij Pean is. Of Ilse uiteindelijk op kamp gaat, weten we niet zeker, maar als ze komt, zullen we er samen een veilige, leuke en leerzame week van maken.

Groeten Christophe

 

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident