Gezegden uit de watersport

23 februari 2019

In het dagelijks leven gebruiken we vaak een gezegde dat uit de watersportwereld komt. Van een aantal is dat heel duidelijk:

Het roer omgooien

Wanneer er storm komt of je een koers niet haalt, moet je op een gegeven moment misschien het roer omgooien. Deze term gebruiken we ook in het dagelijks leven als het je niet lukt iets voor elkaar te krijgen. Op een dag denk je: ik moet het helemaal anders doen! Ik gooi het roer om!

Alle zeilen bijzetten

Om iets voor elkaar te krijgen, zul je regelmatig alle zeilen bij moeten zetten. En dat is niet zomaar een grootzeil en een fok. Deze uitdrukking stamt uit de tijd dat we voeren met enorme dwarsgetuigde schepen, die soms wel meer dan 30 zeilen hadden en die allemaal met de hand gehesen werden. Als jij in het dagelijks leven alle zeilen moet bijzetten, betekent het dus dat je er álles aan moet doen om je doel te bereiken.

Het gaat je ‘voor de wind’

Het gaat allemaal goed. Die term komt ook van de dwarsgetuigde schepen: die varen namelijk het snelst op een voordewindse koers met hun grote rechthoekige zeilen!

Maar er zijn ook woorden en uitdrukkingen waarvan we helemaal niet verwachten dat ze uit de nautische wereld komen. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Op het nippertje

Het ”nippertje” is het achterste gedeelte van het achterdek. Vroeger (en nu vast ook nog..) sprongen de matrozen op het laatste moment aan boord en landden ze op dat nippertje.

Achterbaks

Je kent het vast wel. Mensen die iets achter je rug om doen. Een beetje gemeen zijn. Nou, ook dat woord stamt uit de tijd van de grote ‘zeezeilreuzen’. Zeilen was toen geen romantisch avontuur. Het leven aan boord was zwaar. Matrozen kregen weinig vergoeding, raakten ondervoed en werden ziek of gingen dood. Ze leefden in de bak, het voorste gedeelte van het opperdek. Achter de bak konden ze dingen doen buiten het zicht van de kapitein en officieren. Dit leidde soms tot misdrijven en dan werd de betreffende matroos gestraft. In ernstige gevallen werd iemand zelfs gekielhaald.  Dan werd de matroos drie keer onder de kiel van het schip getrokken.

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident