“Gijpen: Belangrijke manoeuvre voor het behalen van je Watersportdiploma”

9 mei 2024

Gijpen in het Zeilen: Een Basis Maneuver

Zeilen is niet alleen een leuke activiteit, maar het is ook een vaardigheid die je moet leren. Een van de belangrijkste maneuvers die je moet beheersen is het gijpen. In eenvoudige bewoordingen, gijpen is een techniek waarbij je de boot van de ene naar de andere kant laat draaien terwijl je op ruimtelijke wind vaart. Bekijk onze Youtube video waar we deze techniek in de praktijk laten zien.

Gijpen: Essentiële Vaardigheden

Bij het gijpen gaat een zeiler van ruime wind naar ruime wind(zogenaamde draaigijp). Het sleutelidee hier is dat de zeiler moet kunnen verzitten zonder de joystick en de schoot los te laten. Ook is het belangrijk dat de zeiler zelf bepaalt wanneer het zeil overkomt. Gijpen is een basismaneuver en elke zeiler zou deze techniek moeten beheersen. We hebben nog twee video’s waarin we laten zien hoe je het best kunt gijpen tijdens het zeilen:

Meer Weten?

Wil je meer weten over zeilen en specifiek over gijpen? Bezoek dan onze contactpagina voor meer informatie. Je kunt ons ook volgen op Instagram voor updates en foto’s van onze zeilactiviteiten. Bekijk ook ons cursusaanbod om de cursus te vinden die bij jou past!

Nationaal Watersportdiploma Eis

Het beheersen van de gijptechniek is een verplicht onderdeel voor het behalen van het Nationaal Watersportdiploma op niveau 2. Deze vaardigheid is specifiek bedoeld voor jongeren die vaardigheden ontwikkelen in een Zwaardboot 1-mans. Hieronder is een overzicht van de diplomaeis:

  • Leeftijd: Jongeren
  • Niveau: Niveau 2
  • Discipline: Zwaardboot 1-mans
  • Module: Handeling
  • Verplicht: Ja
  • Competentie: Gijpen
Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident