Het Belang van Buitenspelen
29 mei 2020Regelmatig buitenspelen is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een kind, dat mag geen nieuws heten. Zeker in deze tijden van (sociale) isolatie. Dat een zeilschool het belang van activiteiten in de buitenlucht onderschrijft, zal ook niet echt een verrassing zijn. Maar wat is er dan precies zo goed aan? In dit artikel zetten we een aantal dingen voor je op een rijtje.
Bewegen is gezond
Rennen, springen, tikkertje, verstoppertje, activiteiten in de buitenlucht zijn goed voor de gezondheid. Het voorkomt overgewicht en verlaagt het niveau van stress, dat op steeds jongere leeftijd een serieus onderdeel van het dagelijks leven is geworden. Vooral jongens die vaak net iets minder goed stil kunnen zetten, zijn geholpen bij even stevig uitrazen. ‘Ravotten’, zoals de SIRE-campagne het graag noemt, maakt dat ze zich bij andere activiteiten beter kunnen concentreren. Maar buitenspelen heeft ook een belangrijke sociologische rol: het maakt een kind namelijk sterker en socialer.
Laten we beginnen bij de fysieke voordelen van buitenspelen: de beweging zelf. Om een gezonde en fitte volwassene te worden, moet een kind dagelijks minstens één uur matig intensief bewegen. Dat heet de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, of NNGB, en geldt al van jongs af aan – ook peuters zijn erbij gebaat!
Uit onderzoek blijkt helaas dat maar liefst tachtig procent van alle kinderen dat uur niet haalt, terwijl het relatief gemakkelijk op te lossen is. Bijvoorbeeld door je kind vanaf twee jaar zoveel mogelijk zelf te laten lopen en de buggy wat vaker thuis te laten. Kinderen van twee tot vier jaar kunnen namelijk prima één tot drie kilometer wandelen. Even samen naar de supermarkt lopen, een rondje speeltuin of een potje tikkertje, en je kind komt makkelijk aan minstens een uur beweging per dag.
Daar staat tegenover dat (langdurig) zitten heel ongezond is. Het kan zelfs leiden tot aandoeningen als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Volgens Hidde van der Ploeg, onderzoeker bij Amsterdam UMC, is het grote verschil tussen zitten en staan het gebruik of juist niet gebruiken van de grootste spieren in je lichaam, namelijk de grote beenspieren. ‘Als je je beenspieren niet gebruikt wordt het suiker en vet in je bloed minder goed opgenomen in je cellen, dat is niet goed voor je stofwisseling en je gezondheid. Het is verstandig om een goede balans te vinden tussen zitten, staan en bewegen door de dag heen, want zo’n uur beweging hoeft natuurlijk niet aaneengesloten te zijn.

De zomerkampen bij Pean gaan door!
In 2020 leren zeilen op een zeilkamp?
Motorische ontwikkeling
Een ander fysiek voordeel van buitenspelen is de motorische ontwikkeling van een kind, ofwel de ontwikkeling van het handelen. De meeste motorische vaardigheden worden namelijk aangeleerd door te spelen, en bij het opgroeien worden de bewegingen steeds stabieler en beter gecoördineerd. Die motoriek is te verdelen in twee soorten: grove motoriek en fijne motoriek. Fijne motoriek gaat vooral over de handen, dus bijvoorbeeld schrijven. Buitenspelen heeft meer betrekking op de grove motoriek: het voortbewegen en coördineren van het hele lichaam – zoals huppelen.
Nederlandse kinderen scoren niet al te best op het vlak van motorische ontwikkeling. Onderzoekers lieten zestienduizend basisschoolkinderen een parcours afleggen waarbij ze moesten rennen, springen en gooien, om hun Motorische Quotient (MQ) vast te stellen. Er wordt dus gekeken naar een score voor de motoriek, vergelijkbaar met een intelligentiemeting voor het IQ. Die bleek in bijna een kwart van de gevallen onvoldoende. Dat is volgens de onderzoekers reden tot zorg. Als je niet goed bent in bewegen, dan zul je er namelijk ook sneller mee stoppen omdat je er minder plezier aan beleeft. En plezier is toch waar het bij buitenspelen vooral om draait!
Weer of geen weer
Regen, sneeuw of kou: het is echt geen reden om niet naar buiten te gaan. Gewoon zorgen dat het kind de juiste kleding draagt, dan is iedere weersomstandigheid geschikt om buiten te gaan spelen. De meeste kinderen vinden een beetje guur weer zelfs helemaal niet erg, en buitenspelen met slecht weer is nog extra leerzaam ook. Je leert bijvoorbeeld dat het in de wind extra lastig is om je evenwicht te bewaren, of dat een bal gooien en vooral vangen niet meevalt als het flink waait.
Buitenspelen als leeromgeving
De buitenwereld is voor veel kinderen een fantastische leeromgeving. Je kunt er natuurlijk rennen, spelen en ravotten, maar ook ontzettend veel leren op het gebied van sociale interactie. Langere tijd in groepjes spelen zorgt bijvoorbeeld voor diepere contacten met andere kinderen, stimuleert creativiteit in het bedenken van nieuwe spelletjes en activiteiten en zorgt voor het scheppen van een band. Kinderen in deze groepjes worden vaker als individu gezien, kunnen beter zichzelf zijn en worden minder gecorrigeerd door andere kinderen. Buitenspelen is niet alleen belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van kinderen, maar ook voor het leefklimaat in de buurt. Bovendien vermindert buitenspelen zorgkosten in de toekomst.
Dus hup, naar buiten!