Hoe leer ik (zeilen)-2?

3 april 2018

Om efficiënt te leren zeilen moet je de leerstof op een zo goed mogelijke manier via het werkgeheugen naar het langetermijngeheugen loodsen. Een paar tips hierbij:

Aandacht

  • Informatie komt als eerste binnen via de zintuigen. Je moet er dus voor zorgen dat je weet waar je naar moet kijken en wat je moet voelen.
  • Wees je bewust van wat er (onbedoeld) nog meer via de zintuigen binnenkomt en wat dus erg kan afleiden. Voorbeeld:  een klapperend zeil, erg veel andere boten om je heen, een knap iemand die voorbij vaart.
  • Op het moment dat je een bepaalde handeling moet uitvoeren dat je de kans hebt je aandacht hier op te richten. Oefen eerst bijvoorbeeld op een rustige plek en vraag om aanwijzing na de uitvoering van de handeling. Op die manier kun je, je volledige aandacht bij het uitvoeren van je handeling houden.

Werkgeheugen ontlasten

  • Verwerk een afgepaste hoeveelheid informatie tegelijkertijd. Het is  per persoon verschillend hoeveel informatie je tegelijkertijd kan verwerken.
  • Zorg voor begrijpelijk taal of instructie. Begin niet meteen met te moeilijke stof, maar met de basis. Als je van iemand instructie krijgt laat die gene geen zeiltermen gebruiken die je nog niet begrijpt. Daarnaast is het voor iemand die je instructie geeft al snel verleidelijk om veel te gaan praten, maar dat kan ook afleiden.
  • Zorg ervoor dat je tijdens het oefenen geen nieuwe informatie hoeft te verwerken. Als er iemand is die je les geeft doet die gene er over het algemeen verstandig aan tijdens de uitvoering weinig tot niks te zeggen.

Voorstructuren

  • Bedenk goed van te voren wat je gaat leren en in welke volgorde. Door dit vooraf te structureren is een geheugenspoor alvast actief.
  • Begin met het totaalplaatje van wat je gaat leren. Daarna kun je de leerstof onderverdelen in kleinere stappen en kun je deze stappen telkens plaatsen in het totaalplaatje

Nieuwe informatie koppelen aan informatie die al is opgeslagen in het langetermijngeheugen

  • Sluit aan bij wat je al weet en kan. Een goede opbouw van de stof is hierbij uiteraard erg belangrijk. Wanneer je iets nieuws wilt leren, maak dan de koppeling met iets wat je al weet zodat je weet waar je de informatie moet plaatsen en opslaan in het geheugen. Bijvoorbeeld: veel verkeersregels die op het water gelden kun je koppelen aan regels die op de weg gelden. “Zoveel mogelijk rechts houden” is niet iets nieuws wat je ze hoeft aan te leren; het is puur oude kennis in een nieuwe situatie toepassen.

Houdt rekening met de verwerkingscapaciteit van het werkgeheugen

  • Soms merk je dat je ineens veel fouten gaat maken in dingen die je eerst al onder de knie had, of dat je moeite hebt met reageren op dingen om je heen. Dit is vaak een teken dat het systeem zoveel informatie te verwerken heeft gekregen, dat het overbelast is geraakt. Ga dan iets anders doen waarbij  je even lekker kan ontspannen

Herhaling

  • Hoe meer je herhaalt, hoe beter informatie wordt opgeslagen in het langetermijngeheugen (tenzij je iemand zo vaak hetzelfde doet dat het erg saai wordt en de aandacht verslapt natuurlijk). Door de herhaling in verschillende situaties te doen, leg je een uitgebreid netwerk van geheugensporen aan.

 

5 keer per jaar het online magazine van Pean ontvangen? Ga naar inschrijven nieuwsbrief van Pean.

Copyright 2023 Pean |
Ontwikkeld door Convident