Houten valken

15 februari 2018

Hartje winter, we staan in een oude loods in Grou. Hier werkt Roelof Wester. Roelof bouwt zijn hele leven al houten valken. In de afgelegen werkplaats die naar zaagsel en lak ruikt, leunt Roelof tegen een houten casco van een valk aan. Hij kijkt ons onderzoekend aan. De diepe groeven in zijn gezicht laten zien dat er een leven lang hard gewerkt is. Ergens in zijn onderzoekende blik ontwaar ik een twinkeling. Een bijna niet waarneembaar lachje speelt om de mondhoek waar zijn shagje in hangt. Roelof neemt een diepe hijs en haalt de peuk uit zijn mond. “Houten valken….”, bromt hij, terwijl de rook van de zware shag zijn neusgaten inkinkelt. “… op een zeilschool…”. De bruine mondhoeken krullen omhoog naar een lach. We verwachten dat hij ons zal uitlachen en kijken elkaar afwachtend aan. Met een ruk komt Roelof los uit zijn leunende houding en loopt langzaam op ons af. Met zijn shagje tussen duim en wijsvinger wijst hij eerst naar mij en dan naar Rienk. Buiten klinkt het hagelschot van een ganzenjager. Het smeulende vuur in zijn ogen is ontbrandt en zijn blik flitst tussen ons heen en weer. Alsof hij twijfelt of wij wel serieus zijn. Dan knalt opeens zijn stem door de werkplaats: “Dat is een fantastisch plan mannen! Zeilschool Pean met houten valken! Ik ga jullie helpen”.
Sinds afgelopen zomer zijn we op zoek naar een kielboot die ons een nieuwe uitdaging kan bieden op zeilschool Pean. Omdat het instructieniveau stijgt, stijgt ook het gemiddelde niveau van de cursisten. Die trend zorgt ervoor dat we aan de bovenkant van de zeilschool nieuwe uitdagingen willen bieden aan de meer gevorderde cursisten. In voorgaande jaren hebben we daarom bij eenmanszwaardboot de olympische laser toegevoegd, bij de tweemanszwaardboot de laser Vago en bij het jeugdzeilen de RS Tera al toegevoegd aan de vloot. in 2018 komen er dus houten valken voor de kielboten bij.

Dichtbij ligt het goud

In de zoektocht naar een kielboot met een nieuwe uitdaging doet het levensmotto ‘kijk eerst dichtbij voordat je het ver gaat zoeken’ zich gelden. In het najaar 2017 maken we afspraken met diverse bouwers en dealers van open kielboten en we mogen overal komen proefvaren om te zien welke boot geschikt is voor de zeilschool. Soms mogen we zelfs een boot een week lenen om te testen. Terwijl we volop aan het testvaren zijn, hebben we van een kennis van onze instructeur Bern een aanbieding gekregen om een zeilboot voor niets over te nemen, omdat de eigenaar er niet meer mee kan varen. Het gaat om een houten valk. Die mag alleen naar een nieuwe eigenaar die er wel raad mee weet. Een houten valk op een zeilschool. Tja… Maar we geloven erin dat je kansen die zich aandienen moet grijpen en we halen de houten valk op.

Smaakt naar meer

Met dit cadeau moet natuurlijk direct worden proefgevaren! Trapezebroek aan en planeren maar! Maar nog steeds valt het kwartje niet… Tot we na een mooie zeiltocht aan de koffie zitten en iemand oppert om i.p.v. te kiezen uit het aanbod van polyester kielboten, voor houten valken te kiezen. Iedereen kan zich de bezwaren voorstellen. Onderhoud, kwetsbaar, complexe boot. Maar is dat dan niet precies wat we willen? Een lichte en dus kwetsbare boot die vreselijk snel zeilt en complex, dus uitdagend is? Op die nazomeravond in september 2017 valt het besluit: Zeilschool Pean gaat in houten valken zeilen.

In totaal nu 3 houten valken

Tijdens onze zoektocht krijgen we de mooiste wedstrijdvalken onder ogen en praten met beroemde zeilers. Iedereen is enthousiast. Eigenaren die niet veel meer in hun schip varen zijn ook bereid om ons te je helpen, zodat we binnen ons budget drie houten wedstrijdvalken kunnen aanschaffen.

Zelf zeilen in een houten valk?

Binnenkort volgt meer informatie op onze site over het gebruik, de achtergrond en mogelijke Sneekweek-deelname met Pean in de houten valken. Wil je zelf de ervaring van een houten valk meemaken, schrijf je in voor de cursus in valk en vermeld dat bij bijzonderheden of neem contact met ons op!

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident