In de wintersneeuw wordt het zomersucces bepaald

16 maart 2023

De Optimist. Persoonlijke ondernemersverhalen

In de wintersneeuw wordt het zomersucces bepaald

Het is zaterdagochtend 11 maart 07:30. Ik kijk uit het raam en zie onze nieuwe zeilinstructeurs voor het seizoen 2023 hun boten voor de dag klaarmaken. We zijn wakker geworden in een prachtige wit besneeuwde wereld en in dit geval betekent klaarmaken dus ook sneeuwvrij maken! Het is een bont gezelschap van jongens en meiden van rond de 17 jaar oud. Ze staan zich op zaterdagochtend om half 8 met bevroren vingers ergens in een uithoek in Friesland klaar te maken om de hele dag te gaan zeilen. Hoe hebben we ze zover gekregen?!

Ik begin ook zelf even te twijfelen. Waarom doen we dit ook alweer zo vroeg in het jaar? Is dit echt nodig?

Luister je dit verhaal liever? Klik dan hier!

 

Formule 1 op Pean

Ik denk dat ik het uit kan leggen aan de hand van een vergelijking met de Formule 1 autosport. Twee dingen die voor deze sport op gaan, gelden ook voor het zeilen hier op Pean.

1. Het moet iedere jaar beter, leuker en efficiënter
2. In de winter als er niet geracet wordt, wordt het succes van de rest van het seizoen bepaald

In de Formule 1 rijden ze ieder jaar op ongeveer dezelfde banen op dezelfde locaties. Om het ieder jaar weer aantrekkelijk te maken moeten de teams, regels en auto’s steeds een beetje beter zijn om de populariteit te handhaven. Op Pean is dit niet anders. De startpositie is jaarlijks precies hetzelfde, maar toch streven we er naar om keer op keer weer net wat betere zeillessen en kampen te organiseren. Dat zit nou eenmaal in ons DNA.

Geschiedenis van Pean en de rol van goed zeilen

Pean is opgericht door 2 boerenzoons die hier op deze plek vroeger een boerderij hadden met hun ouders. Op de boerderij ontvingen ze in de zomer recreanten, waaronder een club ‘Hollanders’ die ieder jaar zeilkampen organiseerden op het terrein. Omdat de jongens zelf veel op het water te vinden waren, konden ze erg goed zeilen. Toen er op een dag weer een boot in het riet lag, besloten ze dan ook ‘die zeillessen geven, dat kunnen wij veel beter dan deze Holanders’. Ze voegden daad bij het woord en begonnen het jaar erop zelf een actieve zeilschool. Dit is inmiddels ruim 55 jaar geleden. Vanaf dat moment zijn we op Pean iedere dag, weekend, week en jaar bezig onszelf te verbeteren.

Elk jaar een beetje eerder en beter

Het is vanzelfsprekend dat goed kunnen zeilen essentieel is voor het geven van een goede zeilles. En daarvoor moet je trainen, veel trainen. Zo werd ieder jaar het aantal trainingen dat we geven aan de instructeurs een beetje uitgebreid. Eerst begonnen we met Pasen en lag de focus vooral op de theorie. Tegenwoordig starten we al in maart en gaan we de helft van de weekenden zeilen. Door deze keuzes komen we steeds vroeger in het jaar uit en belandden we dit jaar dus zelfs in de sneeuw.

In de winter wordt het seizoen bepaald

Een ander belangrijk kenmerk van de Formule 1 is dat wie in de winter de meeste progressie maakt in het bouwen van de beste, snelste en meest betrouwbare auto, de rest van het seizoen bijna niet meer in te halen is. Bij de eerste testdagen en zeker na de eerste race wordt er al veel duidelijk.
Ook dit principe kennen we bij Pean al sinds het begin van ons bestaan. De boerenzoons die Pean zijn begonnen bouwden hun eigen boten. Als er een boot bij moest komen, moesten ze vrij snel na de zomer beginnen met het bouwen van een nieuwe boot. Het ging in die tijd om houten 16 kwadraten. Deze boten worden doormiddel van dunne latjes die om een spant heen worden gelegd gebouwd, latje voor latje van ongeveer 3 cm breed. Naast het bouwen van een nieuwe boot, moesten ook alle bestaande boten worden nagelopen. Immers als in de zomer een boot een paar weken niet kon varen, kostte dit veel omzet.

Aan 100 boten kan veel stuk

Tegenwoordig hebben we meer dan 100 boten verdeeld over 10 verschillende disciplines. We hebben gelukkig ook 2 fantastische collega’s fulltime in dienst om er onder andere voor te zorgen dat het materiaal in de winter wordt nagekeken. Iedereen die zelf een boot heeft, weet hoeveel er aan 1 boot stuk kan gaan. In ons geval gaat dat x100. Daarom gebruiken we de instructeursweekenden ook voor onze materiaalcheck. Alle instructeurs gaan ieder weekend met andere boten met extra aandacht hiervoor het water op. Kom je iets tegen dat niet perfect is? Vervang het, repareer het en kun je het niet zelf? Geef het door!

Een succesvol zeilseizoen in gaan, kan niet zonder goed materiaal!

Een unieke en historische zeildag

Terwijl ik me dit in de loop van de zaterdagochtend bedenk, zie ik ook dat de zon aan het doorbreken is. Er staat een windkrachtje 3. Vanuit mijn woonkamer kan ik jongens en meiden zien varen. Als ik even in de tuin ga om te kijken, voel ik dat de gevoelstemperatuur in middels naar rond de 10 graden is gestegen. Er is naast onze instructeurs helemaal niemand op het water en het restje sneeuw maakt het Friese landschap nog mooier dan het normaal al is. Wat top zeildag!!

Wij zijn weer begonnen. Heb je ook zo’n zin om weer te gaan zeilen? Schrijf je dan snel in voor 1 van onze zeilkampen op www.pean.nl/zeilschool. Voor vragen of advies over een boottype of zeilkamp kun je me altijd even bellen of een berichtje sturen via WhatsApp.

Te oud voor een zeilkamp, maar wil je ook eens ervaren hoe fantastisch is het is om te zeilen? Neem dan ook contact op. We bieden ook een of meerdere dagen zeilen met een privéschipper aan! Extra tip: combineer het met een verblijf in onze lodges van Pean-buiten https://www.peanbuiten.nl/

Iedere week De Optimist in je mailbox?

Schrijf je hier in!

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident