Jeugdzeildag

24 april 2017

24 april 2017

Afgelopen zaterdag was het jeugdzeildag. Dat is de dag waarbij de lichting van nieuwe zeilinstructeurs 2017 voor het eerst in de weer gaat met de jeugdzeilboten en hun kennis over het omgaan met jongere zeilers.

Herinnering
Het is voor de veertien nieuwe zeilinstructeurs van Pean vaak al lang geleden dat ze voor het laatst in een Optimist, Laerling of RS-Tera zeilden. Die kennis en dat gevoel is dan ook ver weggezakt. Maar zelf een tocht naar Grou maken in een optimist, brengt alles snel weer terug.

De leefwereld van een achtjarige
Het sociale aspect van het jeugdzeilkamp komt ook aan bod. Hoe ga je bijvoorbeeld om met heimwee of wat is een veilige leeromgeving voor een achtjarige? Al die kennis staat in onze optimist-syllabus. Een voorbeeld daaruit:

Voor sommige kinderen is een week weg van huis zonder ouders een vreemde gewaarwording. Het is belangrijk dat je als staflid een vertrouwenspersoon bent waar ze met hun verhaal naar toe kunnen. Op het moment dat het kind zich veilig voelt ,is er ruimte om naar buiten te treden en om iets te leren. Even tegen je aan kruipen is voor deze leeftijdsgroep over het algemeen heel gewoon. Kinderen moeten wel weten dat ze tegen je aan mogen kruipen. Om dit duidelijk te maken, is het goed om  bijv .met hen te stoeien; je maakt zo op een ongedwongen speelse manier duidelijk dat kinderen je best aan mogen raken. Naast een kind zitten en doen wat het kind doet , kan verbondenheid en vertrouwen oproepen. Als een kind tegen je aanhangt, kan je ook een beetje terughangen; zo geef je non-verbaal een signaal dat het oké is.

Het was een leuke en leerzame dag voor iedereen. Liedjes zingen, stoeien, “ik moet plassen” alles kwam voorbij. Niet alleen werd de kennis weer naar boven gehaald; ook het kind in de instructeur kwam los. Want wie op de kant stond en niet beter wist, zou denken dat er 14 hele grote kinderen op zeilkamp waren.

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident