Kerst 2016

22 december 2016

22 december 2016 – met 4120 spekblokjes, 320 champignons, 87 takjes peterselie…?

Elk jaar viert de openbare basisschool in Akkrum Kerst met haar leerlingen. Afgelopen jaren maakten de ouders thuis een onderdeel van de kerstmaaltijd van hun kind.  Dit jaar gaat het anders: het kerstdiner wordt op Pean bereid. De kinderen eten ’s avonds met elkaar in de centrale ruimte van hun school.

Voor grote groepen koken zijn we gewend bij Pean. Op de zeilschool maken we voor 100 cursisten en 30 stafleden elke dag een driegangenmaaltijd. Maar dit keer moeten we nog groter uitpakken, want we koken voor 300 kinderen een maaltijd met twee soorten pastasaus. Het recept voor de kerstmaaltijd:

Ingrediënten:

5 hulpouders
4120 gerookte spekblokjes
35 grote uien
28 winterpenen
8 kilo hoh gehakt
87 takjes verse peterselie
3,6 kilo tomatenpuree
320 champignons
3 liter kookroom
3 kilo Boursin
olijfolie
zout
oregano

Werkwijze:

  • Men neme: 5 ouders, 8 kookpitten en een braadslee. Warm het team op met 20 kilo goede wil en een snufje enthousiasme.
  • Zet 60 liter water op, verdeeld over 3 pannen en breng dit aan de kook.
  • Voor de rode saus: snijd 35 grote uien en bak ze kort in de braadslede. Snijd 28 grote winterpenen in dunne schijfjes. Bak 8 kilo gehakt rul met 10 gram zout en 10 gram peper. Hak 87 takjes verse peterselie fijn. Voeg de peterselie, 3,6 kilo tomatenpuree en de schijfjes peen bij het gehakt en bak dit kort mee. Voeg nog 7 grote eetlepels oregano toe roer deze goed door de saus.
  • Voor de witte saus: snijd 15 grote uien en 320 champignons in kleine stukjes.  Bak ondertussen 4120 kleine blokjes spek op. Voeg, als de spekjes licht zijn aangebakken, de kleine stukjes ui toe en bak deze 5 minuten mee. Voeg daarna de champignons toe. Bak dan nog 5 minuten door op laag vuur. Voeg 3 liter kookroom en 3 kilo Boursin toe en meng de ingrediënten goed door elkaar.
  • Voeg als het water kookt, 10 gram zout en 18 kilo pasta toe, verdeeld in porties van 6 kilo per pan, en laat de pasta 10 minuten koken. Giet de pasta af en spoel deze kort af met koud water. Besprenkel de pasta met olijfolie.

Als u moeilijke eters heeft, kunt u beide sausen en de pasta apart serveren.

Copyright 2022 Pean |
Ontwikkeld door Convident