Moaiste Plakken fan Fryslân

26 juni 2020

De corona crisis heeft voor veel mensen het gevolg dat een vette safari of een chill vakantie op het strand in het buitenland er voorlopig niet in zit. Echter, voor mij verandert er weinig. Tijdens mijn zomervakantie kom ik nauwelijks tot niet buiten de provincie grenzen en daarom nodig ik jullie allemaal van harte uit om tijdens je vrije zomerdagen eens hier te komen kijken. Ons landschap is minstens zo mooi als de Champagne streek en onze terrasjes (mits ze open zijn) net zo gezellig als die langs de Spaanse boulevards. Maar om nou te weten waar in Friesland je moet beginnen, heb ik een top 10 gemaakt van de mooiste en leukste plekken van Friesland. Deze lijst is subjectief aangezien hij op mijn mening is gebaseerd en het maakt niet uit waar je begint met je grote ontdekkingsreis oer it Fryske lân.

1. Woudsend / Wâldsein

Net als vele andere Friese dorpen staat Woudsend bekend als watersportdorp. Woudsend is een historisch dorp met een beschermd stadsgezicht, gekenmerkt door de rivier de Ee die dwars door het dorp loopt en door de twee molens die in het dorp staan. Die zijn allebei gebouwd rond het jaar 1700 en nog altijd in gebruik; de een voor het malen van meel en de ander voor het zagen van hout. Woudsend ligt aan de elfstedenroute, maar mag zichzelf helaas niet tot de elf steden rekenen. Wel kunnen de bewoners van Wâldsein koek & zopie uitdelen aan de rijders.  

2. Waddeneilanden

Wat veel mensen wel eens vergeten, is dat vier van de vijf Waddeneilanden ook bij Friesland horen! Maar om nu meteen vier van de tien plekken op deze lijst weg te geven aan de eilanden, leek me wat overdreven.

Elk eiland heeft zijn eigen vuurtoren en ook zijn eigen karakter. Zo is Vlieland een heel klein eiland vol natuur, waar Terschelling een groot eiland is met meer uitgaansgelegenheden en een aanzienlijke artistieke kant. En waar Ameland een kneuterig eiland is en bij uitstek geschikt voor een familieweekend, is Schiermonnikoog het rustigste plekje met unieke huisjes. Voor ieder wat wils dus. Mocht er niks voor je tussen zitten, kun je altijd naar de verlenging van Noord-Holland, beter bekend als Texel. 

3. Sneek / Snits

Nog een watersportstad, maar met Sneek heb je denk ik wel één van de grootste te pakken. In de zomer eren ze dat heuglijke feit door collectief een hele week te besteden aan de zeilsport, de ’Sneekweek’. Zes dagen lang worden er wedstrijden gezeild op het Sneekermeer en is er ’s avonds zowel op het starteiland als in het centrum van Sneek feest. Of zoals ze in Sneek zeggen: ”Overdag om de eer, ’s avonds voor de sfeer.”. Naast al dat gezeil kent Sneek nog een paar leuke bezienswaardigheden; zo is de waterpoort in het centrum net zo mooi als je verwacht en heeft Sneek een heel leuk scheepvaartmuseum. 

4. Sloten / Sleat

Het allerkleinste stadje van de Friese elf steden. Met maar 715 inwoners mag Sloten zich toch een stad noemen, al sinds 1426. Sloten is van oorsprong een middeleeuwse vestingstad. Het centrum is onderdeel van de beschermde stads- en dorpsgezichten en is tevens autoluw. Dit maakt het mogelijk om een onverstoorde stadswandeling te maken langs de vele monumenten. Monumenten als de achttiende-eeuwse molen De Kaai, het oude kanon en de waterpoorten.  

5. Pean

Zoals gezegd is deze lijst subjectief, dus dan mogen we Pean er ook tussen zetten. Man, wat is dat een mooi plekje! Richting het noorden ruim vaarwater, richting het zuiden nauw vaarwater. Grou, Earnewald, Irnsum en Akkrum bieden een mooi doel voor een dagtocht en dat allemaal met mooie weidegezichten. Het gebied rondom Pean behoort sinds kort tot het Nationaal park de Alde Feanen en daar is een hoop mooie natuur te vinden, en zelfs otters! Pean sluit je even helemaal af van de wereld, of zoals Christophe het graag zegt; ”Pean is net het Gallische dorp waar Asterix en Obelix wonen, terwijl de wereld er omheen aan het branden was, hield deze nederzetting stand.”

6. Leeuwarden / Ljouwert

Waar menig Fries roept dat Leeuwarden geen Friesland is (omdat het te stads is), zal Leeuwarden voor westerlingen aanvoelen als een slap aftreksel van wat ze daar in de randstad hebben. Toch heeft Leeuwarden zichzelf op de kaart kunnen zetten als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Dit heeft de stad een enorme boost gegeven op het gebied van toerisme en daarom valt er ook nu nog veel te bezoeken in Leeuwarden. Variërend van musea tot een toren zo scheef dat het familie had kunnen zijn van de toren van Pisa. En als je echt een dagje wil winkelen binnen de provincie, heeft Leeuwarden toch wel het grootste aanbod. 

7. Joure 

Bekend door de verkeersinformatie op de radio: ”Op de A7 in de richting van Heerenveen naar Sneek staat 15 km file ter hoogte van de rotonde van Joure”. Gelukkig is die vervelende rotonde er niet meer en is er een knap staaltje aan fly-overs gebouwd, een bezienswaardigheid op zich. Maar zonder rotonde, wat blijft er dan over van Joure? Onlosmakelijk verbonden met Douwe Egberts, dus voor een goeie bak koffie is dit de plek om te zijn. Verder heeft Joure de bijnaam Balloon City vanwege de jaarlijkse ballonfeesten die eind juli worden gehouden. Hierbij stijgen dagelijks tientallen luchtballonnen op in alle kleuren, maten en figuren. Als je thuis een goede verrekijker hebt liggen zou ik die meenemen, want er kan zomaar eens een auto voorbijvliegen.. 

8. Ir. D.F. Woudagemaal – Lemmer / De Lemmer

Het Woudagemaal is het grootste nog werkende stoomgemaal ooit gebouwd. Wie in Friesland is opgegroeid heeft ongetwijfeld ergens een schoolreisje naar dit gemaal gemaakt. Het gemaal wordt gemiddeld eens per jaar nog gebruikt om het Fryske boezemwater op peil te houden tijdens perioden met veel wind en regen. Een bezoekje aan dit gemaal is mooi te combineren met een bezoekje aan Lemmer. Ook Lemmer is een populair watersportdorp door zijn ligging aan zowel het IJsselmeer als de Friese meren. In het gezellige centrum is het prima vertoeven op de terrasjes aan het water, maar ook het strand is daar uitermate geschikt voor. In Lemmer vallen ook veel lemsteraken te spotten, prachtige traditionele Friese zeilschepen, zo één als prinses Beatrix ook kreeg voor haar 18e verjaardag. 

9. Dokkum

Waar in het jaar 754 Bonifatius werd vermoord. Reden om alles in Dokkum te vernoemen naar deze missionaris en het interessante verhaal van Bonifatius op vele plekken los te laten. Dokkum heeft een mooie binnenstad, maakt ook deel uit van de Elfstedentocht en heeft mooie grachten om doorheen te varen. Leuk feitje over Dokkum: om 21.50 uur worden de klokken geluid; vroeger was dat om iedereen te waarschuwen dat over tien minuten de poorten van de stadswallen gaan sluiten, nu worden ze geluid om de traditie in ere te houden. 

10. De Alde Feanen

De laatste, maar zeker niet de minste. Nationaal Park De Alde Feanen (ook wel De Oude Venen genoemd) is een natuurgebied met een zeer rijke geschiedenis dat eigenlijk in geen enkel lijstje van niet te missen locaties in Friesland mag ontbreken. 

Het nationale park is het grootste aangesloten natuurgebied op het vasteland van de provincie is uiteraard ook uitstekend met een boot te bezoeken. En dat is mooi, want de zuidelijke rand van het nationale park begint op slechts een paar kilometer van Pean, dus je vaart er zo naartoe! Bereid je voor op bijzondere flora en fauna, waaronder zo’n 500 verschillende soorten hogere planten en meer dan 100 verschillende soorten vogels. Een meer waardige afsluiter van onze lijst. 

De Bakker

Maakt eigenlijk niet uit waar, als je maar naar een bakker gaat die heerlijke Sûkerbôle, Oranjekoeke en Fryske Dúmkes verkoopt. Dit zijn toch wel 3 lekkernijen die je moet geproefd hebben tijdens je bezoek aan Friesland!

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident