“Optuigen en Aftuigen: Een Essentiële Vaardigheid in het Watersportdiploma”

19 juni 2024

Zeilen: Het belang van het Optuigen en Aftuigen

Een centraal en essentieel onderdeel van zeilen is het vermogen om je boot zeilklaar te maken, oftewel het optuigen, én het op de juiste manier aftuigen van je boot als je klaar bent met zeilen. In dit artikel lichten we deze vaardigheid verder toe.

Optuigen en aftuigen, hoe doe je dat?

Zelfstandig een boot zeilklaar maken is een must voor elke zeiler. Dit proces omvat het klaarzetten van je zeilboot, inclusief het heisen van het grootzeil, het bevestigen van het roer en de zwaarden en het controleren van je tuigage. Na je zeiltocht moet je ook in staat zijn om je boot nachtklaar te maken, wat het aftuigen inhoudt.


Wil je meer leren over optuigen en aftuigen?

Als je meer wilt weten over optuigen en aftuigen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team van gecertificeerde instructeurs staat klaar om je te helpen. Ontdek hier ons cursusaanbod en volg ons op Instagram voor de laatste updates en inzichten.

Nationaal Watersportdiploma: De eis van Optuigen en Aftuigen

Het is noodzakelijk om aan verschillende eisen te voldoen om een Nationaal Watersportdiploma te behalen. De competentie ‘Optuigen en aftuigen’ is hierbij een verplichte module op niveau 4 voor jongeren in de discipline kielboot. Kortom, het kunnen optuigen en aftuigen van een boot is een essentiële vaardigheid die elke jonge zeiler zou moeten beheersen.

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident