Ree

24 april 2014

Klaar om te wenden?

Iedereen kent het. Zeiler of niet-zeiler. Klaar om te wenden – Ree. Tegenwoordig wordt bij Ree de draai ingezet. Maar waar komt die term vandaan?

Op grote zeilschepen is het door de wind draaien wat ingewikkelder dan op bijvoorbeeld een polyvalk. De bemanning moet eerst het schip klaarmaken voor de overstag. De zeilen op het jaaghout moeten klaar zijn om iets te worden gevierd. De spanker of het grootzeil moet gereed zijn om te worden aangehaald. Alle lei brassen van de ra’s op alle masten moeten vrij uit kunnen lopen. Terwijl aan de loefzijde de brassen moeten aangehaald. En… vergeet niet de bemanning in het schip; koks, machinisten, huishouding moet er ook klaar voor zijn. Anders staan ze met het mes tussen de tanden in het kaartenhuis omdat hun soep over de vloer van het kombuis golft.

De kapitein roept “Klaarmaken om te wenden” en wacht dan tot de bemanning klaar is met de voorbereidingen. De leider van het dek, de bootsman, loopt naar het campagnedek en meldt dat het schip er klaar voor is door “gereed” te zeggen. En daar komt die “Ree” vandaan.

Dan wordt met de barse stem “Overstag” geroepen en wordt de draai ingezet.

Zeilschool Pean - volschip overstag

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident