Simmer yn Fryslân: zeil- en watersport

12 juni 2020

Denk je aan zeilen, dan kom je al snel in Friesland uit. Natuurlijk is onze prachtige provincie ook bekend van de Elfstedentocht, maar bij Pean kijken we liever naar de mogelijkheden op het water bij temperaturen boven het vriespunt.

Daar staan we bepaald niet alleen in; het toerisme kende afgelopen jaren een stevige groei, waarbij in 2018 zo’n 1,8 miljoen gasten tenminste één nacht in een hotel, vakantiehuisje of op een camping verbleven (ter vergelijk: Friesland heeft ongeveer 660.000 inwoners). Opgeteld waren dat bijna 6 miljoen overnachtingen, en reken maar dat voor veel mens de factor ‘water’, een grote rol speelt.

Friesland Waterland

In Friesland hebben we namelijk meer woorden voor onze wateren dan dat Eskimo’s synoniemen hebben voor ‘sneeuw’. Alles van plassen tot meren en van singels tot beekjes en rivieren komt in ons vocabulair voorbij, en álles is te bevaren. Bovendien kent onze provincie het grootste netwerk van onderling verbonden binnenlandse meren in heel Europa. 

Cijfertjes

We noemden het aantal inwoners al – Friesland telt er zo’n 660.000. Dat is een opmerkelijk cijfer, want Friesland is de grootste provincie van ons land als je de oppervlakte van land én water bij elkaar optelt. Wist je dat? Ter vergelijking, in Gelderland (de grootste provincie van Nederland wanneer je alleen naar het totale landoppervlak kijkt) wonen 2 miljoen mensen, en in Noord-Brabant zelfs 4 keer zoveel als in Friesland, namelijk 2,5 miljoen.

Dat laatste is natuurlijk deels te verklaren doordat de drie grootste Brabantse steden – Eindhoven, Tilburg en Breda – samen al net zoveel inwoners hebben als Friesland, maar het komt ook door de verhouding land en water. Noord-Brabant is ongeveer 5.000 vierkante kilometer groot, waarvan slechts 165 vierkante kilometer wateroppervlak is. Friesland is 5.750 vierkante kilometer groot, maar daarvan is maar liefst 2.400 vierkante kilometer water – dat is bijna 15 keer zoveel als in Brabant! Niet gek dat we het ook wel it blauwe goud fan Fryslân noemen.

Watersport

Waar water is, is een weg. Je kunt op het eindeloze netwerk van aaneengesloten meren een schier oneindig aantal mooie routes uitstippelen, van stad naar dorp naar stad varen, of ‘eilandje hoppen’ en één voor één de verschillende Waddeneilanden bezoeken. In vrijwel iedere plaats aan het water kun je een bootje huren, maar Friesland bezoeken met je eigen boot kan natuurlijk ook. Via het IJsselmeer in het zuiden en westen en de Waddenzee in het westen en noorden zijn er aanvoerroutes genoeg, en zelfs vanuit Duitsland en België leiden er waterwegen naar Friesland. 

Friesland is een zeilprovincie bij uitstek en we zijn erg goed voorzien met zeilscholen, maar watersporten houdt natuurlijk niet op bij zeilen alleen. Uitwaaien met een kite op zee, sloepvaren door grachten en natuurlijk surfen bij Makkum, watersport is er voor jong en oud en het maakt niet uit of je een beginner bent of juist erg ervaren.

Groei in zeilcursussen

De belangstelling voor watersport- en recreatie is de voorbije jaren weer toegenomen. Die stijgende lijn in toerisme en (water)recreatie zien we ook terug in de toegenomen populariteit van zeilcursussen. Zeilscholen die bij HISWA aangesloten zijn, waaronder Pean, hebben te maken met een groeiend aantal cursisten, ook bij jeugdzeilen.

Steeds meer zeilscholen hebben in de afgelopen jaren bovendien cursussen ontwikkeld voor buiten de traditionele school- en zomervakantieweken. Ook in de weekenden, doordeweeks en zelfs in de avonden kun je nu gemakkelijk een plekje vinden om te leren zeilen, en er zijn bovendien samenwerkingen met buitenschoolse opvang om de mogelijkheden nog verder uit te breiden. En zelfs in tijden van corona zijn er volop mogelijkheden om op afstand te leren zeilen. Kijk bijvoorbeeld eens verder op de site (pean.nl/zeilschool) voor onze mogelijkheden!

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident