Spellen bij Pean

15 november 2019

Avondspellen bij Pean

Bij Pean spelen we veel buiten en doen we veel spelletjes, maar uit al die vele spellen een geschikt spel kiezen is een opgave. Hoe kies je nou een goed spel voor een grote groep? Wat voor spellen doen we dan vaak? En wordt er buiten het geplande avondspel om nog buiten gespeeld of wordt er nog ouderwets geklaverjast?

Avondspel keuze

Pean heeft gedurende het seizoen een grote variatie aan groepen, de ene week zitten we met 120 cursisten, de andere week maar 80. Deze groepen hebben weer verschillende verhoudingen leeftijdscategorieën en kunnen soms ook sterk verschillen in man/vrouw ratio. Deze factoren zijn allemaal van invloed op de keuze die Pean maakt bij het uitzoeken van de avondspellen. En als u denkt dat we er zijn met deze vooraf vastgestelde factoren heeft u het mis. De externe factoren komen dan om de hoek kijken. Het weer kan heel nat, droog, warm of koud zijn gedurende de week en het energiepeil van de staf en cursisten verschilt van dag tot dag. Ook deze elementen zijn van invloed op de spelkeuze.

Per week hebben we een spelcommissie (speco) bestaande uit 4 stafleden die bedenken welke spellen we ’s avonds spelen. Bij de algemene stafvergadering die we elke dag hebben doen ze hun voorstellen (vaak een plan A en B) en bekijken we wat de beste optie is. Bij het maken van het besluit nemen we alle bovenstaande factoren in overweging.

Favoriete avondspellen

Voor de variatie en de vele terugkerende cursisten proberen we af en toe een nieuw spel uit. Toch zijn er een paar avondspellen die we al doen sinds de eerste keer dat ik in een optimist zat (zo’n 13 jaar geleden). Dit zijn spellen als levend stratego (wie kent het niet) en Ik hou van Pean (Ik hou van Holland, maar dan onze versie). Bootcamp doet het dan weer goed bij de ADHD’ertjes onder ons (rennen door het weiland met ouderwets fierljeppen).

Hebben we een keer te maken met een rustige groep met veel oudere kinderen? Dan doet avondzeilen in de valken onder het genot van een kopje thee, een muziekje en vooral lekker babbelen met elkaar het ook altijd goed. Op deze manier proberen we altijd zo goed mogelijk aan te sluiten bij de cursisten.

Total Wipeout

Eén van de echte toppers. Zodra het mogelijk is wordt dit spel per direct opgezet. Het spel begint met sponstrefbal waarbij je met natte sponsen leden van het andere team moet raken. Ben je geraakt? Moet je voor straf een parcours afleggen om weer in het spel te komen. Eerst met de glijbaan het water in, vervolgens via een slinger van oude surfplanken van het ene vlot naar het andere vlot komen. Daarna over een glibberige balk weer naar het vaste land kruipen om tot slot via een buikglijbaan weer op het trefbalveld te komen. Dit spel kan alleen als het warm is, er voldoende mankracht is om het spel op te bouwen én de groep nog genoeg (of te veel) energie heeft. Bij het uittypen van dit spel voel ik m’n energieniveau alweer dalen, na dit spel is vaak alle energie weg en vallen zelfs de drukste kinderen snel in slaap.

Spellen tussendoor

Deze avondspellen doen we elke dag op een vast tijdstip, maar tussendoor proberen we de cursisten ook zo veel mogelijk van hun telefoon te houden. We dagen ze uit met een potje voetbal, spelletje kubb of we proberen de cursisten aan te zetten tot collectief weerwolven. Het assortiment op de spelletjesplank heeft een beste omvang en veel cursisten leren nieuwe spelletjes van elkaar. Echt old-school klaverjassen wordt voornamelijk nog door de instructeurs gedaan. Houdt een cursist nou echt niet van spelletjes, dan is lekker kletsen in de zithoek of rustig een Duckje lezen ook toegestaan. Kortom, bij Pean geen gebrek aan spellen, buiten spelen en vermaak.

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident