“Stilliggen in het zeilen: Essentiële techniek binnen het Nationaal Watersportdiploma”

9 mei 2024

Stilliggen in het zeilen: Een belangrijke techniek


Ben je al eens op het water geweest en hebt moeten stoppen maar niet wist hoe? Of had je gewoon even een rustmoment nodig maar bleef je zeilboot juist bewegen? Wij leggen je uit hoe je dit doet. Stilliggen in het zeilen is een essentiële vaardigheid waar elke zeiler over moet beschikken, vooral in noodgevallen.

Hoe breng je een zeilboot tot stilstand?

Een belangrijke techniek bij het zeilen is “aan de wind” sturen. Door het zeil te vieren, kun je de boot tot stilstand brengen. Maar, je vraagt je misschien af, hoe houd je de boot dan op z’n plek? Nou, daar gebruik je het zeil en het roer voor. Het zeil en het roer samen kunnen jouw boot op de gewenste plaats houden.


Wil je meer leren over stilliggen in het zeilen? Kom dan eens langs bij onze zeilschool of neem contact met ons op. Je kunt ons ook volgen op Instagram voor meer zeilinhoud en updates!

Nationaal Watersportdiploma Eisen

Voor onze jongere zeilers van niveau 4 die zich richten op de 1-mans zwaardboot, is het leren van deze bijzondere vaartechniek verplicht. Het competentieonderdeel van deze module is ‘Stilliggen’.

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident