Tanden wisselen

29 november 2019

Opgroeien bij zeilschool Pean

Zeilen is een complexe sport in een driedimensionale omgeving met veel plannen en vooruitzien. Mét natuurlijk allerlei externe krachten en factoren. De ondergrens voor de leeftijd van cursisten bij Pean is daarom 8 jaar. We vinden dat je pas vanaf die leeftijd het zeilplaatje op waarde kunt schatten en het geheel een beetje op zijn plek valt.

Dat betekent bovendien dat de kinderen hun zwemdiploma al hebben, en meestal ook dat de kinderen al hun tanden inmiddels hebben gewisseld. Meestal…

Je raadt het al, bij onze laatste cursusgroep hadden we een jongetje van 8 jaar dat toch nog niet helemaal klaar was met zijn periodieke pakketjes aan de tandenfee. Hij had niet één, maar zelfs twee losse voortanden. Hele losse voortanden, dus we vroegen ons met z’n allen af of het precies deze week zou gaan gebeuren.

Kiezen of delen
Helaas voor deze jonge pupil betekende zijn gebitssituatie dat hij het zeilen allemaal niet zo zag zitten. Het kamp vindt hij fantastisch en hij heeft veel plezier in de avondspelletjes, de sfeer is goed, het eten is lekker en hij vindt de groep erg leuk. Maar: het daadwerkelijke zeilen durft hij niet aan. En dat is natuurlijk wel een groot gemis bij een zeilkamp…

In de boot vindt hij het spannend en vervelend, hij is vaak in tranen en vindt het veel te eng. Op één van de dagen vertrekken we echter met de hele groep op een grote tocht, waarbij de hele club in bootjes stapt en de zeilschool in hun kielzog achterlaat. Uiteraard durft hij ook dat niet aan, dus hij blijft liever achter bij de keukenstaf.

Voortand(behoud)
Gelukkig is bij de achterblijvers op het land ook aanwezig onze opleider, die inhoudelijk verantwoordelijk is voor het hele kamp. Die vindt het uiteraard erg sneu dat hij ook dit uitje moet missen. Ze besluit in te grijpen en kiest ervoor om tijd vrij te maken voor de kleine avonturier en samen met hem wat privélessen te doen. Zeilles geven kan ze namelijk als geen ander, dus bij haar is hij in goede handen.

Wat blijkt? De jonge zeiler is een natuurtalent, want de lessen komen supersnel bij hem binnen en heeft het dankzij het meekijken bij de eerdere lessen heel vlug onder de knie. Wat een feest! Ze komen op het open water en bereiken zelfs de rest van de groep, die nog net niet op hun bestemming aangekomen zijn. Veel gejuich en gezwaai, want we zijn weer compleet! En wat denk je? In al dat enthousiasme verliest hij ook nog één van die vervelende losse tanden. Dat moet natuurlijk gevierd worden, dus de hele groep trekt het dorp in om samen friet te gaan eten. Drie keer raden wat die portie friet met tand 2 deed…?

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident