Teambuilding op een zeilboot

4 oktober 2019

Leren op het water

Friese zeilscholen zijn gericht op het verzorgen van zeillessen en het volop aanbieden van informatie en educatie rondom watersport. Het belang van de juiste voorbereiding wordt benadrukt, waarbij lesgeven op veel verschillende manieren wordt benaderd.

Maar leren op het water gaat niet over zeilen alleen!

Verkennen

Zeilen is een (team)sport bij uitstek waarbij jongeren zichzelf verder kunnen ontwikkelen. Ver weg van de standaardomgeving van het klaslokaal of de collegezaal biedt een zeilboot op het open water alle gelegenheid om te ontdekken wie ze zijn, wat hen drijft en wat ze uit het leven willen halen. Natuurlijk komt daar ook schoolse theorie aan te pas en een goede voorbereiding is hier meer dan het halve werk, maar de combinatie met de dagelijkse praktijk aan boord maakt van zeilen een rijke leeromgeving zoals geen andere.

Wie denkt dat die vorm van leren vervolgens ophoudt zodra je van school komt en aan het werk gaat, heeft het mis: de dynamiek van een gezamenlijke zeilprestatie zorgt voor een nieuwe dimensie van leren op het water. Aan boord van een schip wordt samenwerking naar een hoger niveau gehaald, want er is weinig wat zoveel voldoening geeft als een soepele zeiltocht die je met elkaar hebt weten te bereiken.

Teambuilding

Daarom is het bijvoorbeeld mogelijk om van een middagje zeilen een serieuze sessie in teambuilding te maken. Zo’n ‘verplicht’ uitje met collega’s hoeft echt geen saai rollenspellen, serie sketches over de baas of een toernooitje ganzenborden te zijn. Een zeilschool is hét vertrekpunt om met een open boot het hart van Friesland te verkennen en met een team van collega’s te ervaren wat de natuur in petto heeft.

Blijven leren

Net als op de werkvloer is samenwerking op een zeilboot een vereiste en een bepalende factor voor het slagen van de inspanningen van de groep. Er wordt een leider aangewezen, taken en verantwoordelijkheden worden verdeeld en gezamenlijk zorg je voor de juiste koers, snelheid en discipline. Je ontdekt bovendien dat je meer kunt je denkt, zowel als individu en als team of organisatie. Eigenlijk staat een zeiltocht dan ook symbool voor de coöperatie binnen een organisatie: houd je het schip recht en de koers vooruit, ook als de wind en andere variabelen van het open water hun kans proberen te grijpen?

Uitjes bij Pean

Het aanbod bij een zeilschool als Pean houdt overigens niet op met de verhuur van een valk, motorboot of sloep. In het programma vind je ook tal van georganiseerde bedrijfsuitjes, beschikbaar voor groepen tot wel 100 personen. Een mooie tocht in een praam of zeilvalk door het natuurgebied in onze omgeving, met aansluitend een fraai diner? Of wedstrijdzeilen met een hele vloot aan valkjes en achteraf barbecue, pizza uit eigen oven of gezamenlijk ketelkoken? Geen probleem!

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident