Vakantie in Friesland populair én schaars door corona

30 december 2020

Ondernemers in de recreatiesector in Friesland zien een enorme toename van het aantal boekingen voor het seizoen 2021 voor vakanties in Friesland. De schaarste van het afgelopen jaar, in combinatie met geen of beperkt zicht op buitenlandse vakanties in 2021, zorgt voor een golf aan boekingen. Sommige ondernemers zijn al uitverkocht in populaire vakantieweken of lopen honderden boekingen voor op voorgaande jaren.

Het nieuwe Ibiza

Friesland zag in de zomer van 2020 een grote stroom aan toeristen binnenkomen, grotendeels uit de rest van Nederland. Een grote groep mensen die normaal gesproken op vliegvakantie gaat, heeft in Friesland dit jaar een prachtig alternatief gevonden. Dat blijkt uit de bezettingscijfers van de verschillende recreatieondernemers. Terschelling werd het nieuwe Ibiza genoemd (nooit eerder reden er zo veel Tesla’s en Landrovers over het eiland). Ook andere gebieden in Friesland waren ontzettend populair afgelopen zomer.

Deze populariteit leidde tot extreme schaarste in overnachtingsmogelijkheden in Friesland. Je bouwt nu eenmaal niet in een paar weken een vakantiepark om de extra drukte op te vangen. Veel mensen die pas later de vakantieplannen definitief maakten, konden dan ook niet meer terecht op hun gewenste plekje. Rienk de Jonge van Pean over de bootverhuur: “De valken met dektenten verhuurden we eigenlijk al jaren niet meer. Slapen onder zo’n tent op de harde bodem van de boot, dat is echt iets van voor de eeuwwisseling. Toch hebben we deze zomer alle dektenten weer van zolder gehaald. Mensen wilden gewoon een overnachtingsmogelijkheid, dan maar onder een dektent zoals dat vroeger ging. Gelukkig hadden we de tenten bewaard, en konden we ze zelfs verhuren aan collega-bedrijven die de vraag niet aan konden”.

De populariteit zet door

Bij een korte rondgang onder recreatiebedrijven in Friesland blijkt dat de populariteit van vakantie in Friesland doorzet naar 2021. De afgelopen maanden werd er volop geboekt voor het voorjaar en zomer van 2021. De schaarste is niet onopgemerkt gebleven. Mensen willen gewoon graag hun ideale plekje vastleggen. Het door de overheid steeds maar weer verlengde negatieve reisadvies voor buitenlandse vakanties doet mensen besluiten hun vakantie in Nederland nu al vast te leggen.

Zo zegt ook Rienk de Jonge van zeilschool Pean: “We hebben nu al dubbel zo veel boekingen voor de zomer als vorig jaar rond deze tijd. Voor sommige zeilschoolweken moet ik helaas al ‘nee’ verkopen, zelfs aan klanten die hier al jaren hier komen”.  Pean verzorgt al meer dan 50 jaar jeugdzeilkampen, maar het aantal kinderen dat nu al het zeilkamp geboekt heeft, is enorm. “Daarnaast investeren we in nieuwe vakantiewoningen. Deze vakantiewoningen aan het water zijn begin dit jaar gereed maar worden ook al volop geboekt, hoewel ze nog niet eens bestaan… We zijn natuurlijk ontzettend blij met dit vertrouwen en we gaan er alles aan doen om iedereen weer een geweldige vakantie te geven in 2021.”

Ook de rest van Friesland kijkt weer uit naar een geweldig mooie en gezellig drukke zomer en voorjaar. Maar de plaatsen blijven uiteindelijk beperkt. De combinatie van gezellige drukte, rust en ruimte is juist een belangrijke kracht van Friesland als recreatiebestemming.

Friesland als populaire vakantiebestemming

De schaarste in de populaire vakantieperiodes is dan ook een voorbode van waar Friesland de komende jaren op kan rekenen. Er zullen zeker uitbreidingen zijn van het aanbod. Toch zullen er vast ook Nederlanders zijn die straks toch weer voor een buitenlandse vakantie kiezen. Maar dan verwachten ze in Friesland ook al weer de Duitse gasten te ontvangen. Zodra de grenzen weer open gaan, wordt ook vanaf onze oosterburen een grote boekingsgolf verwacht.

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident