Waarom waait het zo mooi in Friesland

17 oktober 2011

Iedereen die ’s zomers in Friesland zeilt kent het wel. In de ochtend is het windstil, zonnetje erbij en je twijfelt of het een mooie zeildag wordt. En dan opeens gaat het toch weer waaien. Hoe kan dat?

In de nacht koelt het land en de lucht erboven, zeker als het helder is, behoorlijk af. In de ochtend warmt het land door de zon weer op en begint de warme lucht te stijgen. Het water van de grote meren wordt niet zo snel warmer door de ochtendzon en dus stijgt daar geen warme lucht op. Doordat de lucht boven het land stijgt, ontstaat daar een tekort aan lucht. Eigenlijk een lokaal lagedrukgebiedje. De lucht boven het water is dan in verhouding een hogedrukgebiedje geworden en de lucht gaat van hoog naar laag stromen. Zo begint tussen 09 en 10 in de ochtend de lucht te stromen en hebben we wind om te zeilen.

En omdat Friesland zoveel meren heeft, kun je hier lekker gaan zeilen, terwijl het in andere provincies de hele dag windstil blijft.

Leuk extra weetje: In de tijd dat alle boeren gemaaid hebben en het kuilgras van het land is, wordt dit effect groter. Lang gras houdt de ochtendkou langer vast en kort gemaaid land warmt sneller op.

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident