“Watersportdiploma Niveau 4: De techniek van aanspringen in een zeilboot”

9 mei 2024Aanspringen in het zeilen

Als je wilt leren zeilen, is een techniek die je zeker niet mag overslaan het aanspringen in een zeilboot. Maar wat is dit precies? Wel, stel het je zo voor: Je boot ligt stil op het water, je wilt gaan zeilen maar je moet eerst je boot in beweging krijgen. Dat doe je door te ‘aanspringen’.

Hoe aanspringen werkt

In de basis komt aanspringen neer op de volgende stappen: je valt af vanuit stilstand, je houdt het roer recht en je trekt het zeil aan. Tegelijkertijd leun je naar binnen om de boot wat te laten hellen. Wanneer het zeil wind vangt, maak je een pompbeweging. Zodra de boot op gang komt, stuur je zo snel mogelijk de juiste koers. Deze techniek vraagt wat oefening, maar met voldoende enthousiasme en doorzettingsvermogen zul je het snel onder de knie krijgen.


Wil je meer weten over deze techniek of over onze zeilkampen? Neem dan een kijkje op onze contactpagina, volg ons op Instagram of bekijk ons cursusaanbod.

Nationaal watersportdiploma: Aanspringen

De techniek van het aanspringen is een verplicht onderdeel voor wie een Nationaal watersportdiploma wil behalen op Niveau 4. Deze techniek is onderdeel van de module ‘Bijzondere vaartechnieken’ in de discipline ‘Zwaardboot 1-mans’. De eis om deze techniek onder de knie te hebben geldt voor volwassenen.


Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident