“Watersportdiploma Niveau 4: Het Belang van Vaartermen in het Zeilen”

19 juni 2024

Vaartermen in het zeilen

Als je wilt leren zeilen, is het belangrijk om de basisbegrippen of vaartermen te kennen. Deze termen helpen je beter begrijpen wat er op het water gebeurt en hoe je kunt reageren in verschillende situaties. Denk bijvoorbeeld aan begrippen zoals overstag gaan, gijpen, oploeven en afvallen. Maar ook termen als stuurboord, bakboord, loef, lij en opkruisen kunnen belangrijk zijn.

Koersen benoemen

Het kunnen benoemen van alle koersen is cruciaal in het zeilen. Dit is de richting waarin je vaart ten opzichte van de wind. Door het kennen van de correcte termen kun je duidelijk communiceren met andere zeilers op het water.

Hoog en laag

Daarnaast moet je ook het verschil kennen tussen hogerwal en lagerwal. Bij hogerwal ligt de wal aan de windzijde en bij lagerwal het tegenovergestelde. Dit is belangrijk voor jouw veiligheid en de manoeuvreerbaarheid van je boot.

Wil je meer weten over deze termen of andere aspecten van het zeilen? Neem dan een kijkje op onze contactpagina of volg ons op Instagram.

Bekijk ook ons cursusaanbod op Pean Zeilschool om te zien hoe wij kunnen bijdragen aan jouw zeilkennis en -vaardigheden.

Nationaal Watersportdiploma

Diplomaeis

Leeftijd: Jeugd

Niveau: Niveau 4

Discipline: Kielboot

Module: Theorie

Is de module verplicht: Verplicht

Competentie: Vaartermen

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident