Welk type vaar jij? #2 Laser Pico

16 december 2020

Vorige week hebben we de allereerste aflevering van onze serie ”Welk type vaar jij” online gezet. In deze serie lichten we elke week een type zeilboot uit, zodat je meer kan leren over de verschillende soorten materiaal waarmee we het water op kunnen. In het artikel van vorige week stond de Optimist centraal, het zal het je misschien niet verbazen dat we daarom deze week de schijnwerpers richten op: de Laser Pico.

De Pico is een eenmans-zwaardboot en een echte allrounder binnen deze groep. In deze boot kan je prima de eerste stappen van je zeil avontuur zetten.

#2 Laser Pico

De Laser Pico is namelijk behalve een zeer toegankelijk model ook de perfecte opvolger voor iedereen die al gevorderd is met een Optimist. Tegelijkertijd is deze zeilboot ook erg geschikt voor wie nog helemaal geen ervaring heeft. Leeftijd en ervaring maken niet uit, want de Pico is comfortabel, stabiel, gemakkelijk te besturen ongeacht de weersomstandigheden en ook nog eens erg wendbaar.

Laser en Laser Pico

De Laser is een populaire zeilboot in de eenheidsklasse, een gemiddelde zwaardboot waar veel officiële zeilwedstrijden mee worden gehouden. De Pico is van dat model afgeleid, met een grootzeil en een fok die beide een wat kleiner formaat hebben.

De Pico is zeer bruikbaar als zeilschoolboot. Je vindt het model veel op kampen met cursisten die niet eerder gezeild hebben, want dankzij het feit dat je er alleen of met z’n tweeën in kunt varen is het een ideaal lesbootje. Een Laser Pico is net als de meeste Optimisten doorgaans gemaakt van stevig polyethyleen, waarbij de kuip zelflozend is voor wanneer er veel water gemaakt wordt. Nog zo’n reden dat het een veel gezocht model is voor zeilers met weinig ervaring!

Het bootje is 3,50 meter lang, bijna 1,5 meter breed en weegt gemiddeld 65-75 kilo. Dat maakt de Pico relatief gemakkelijk te vervoeren, met een trailer maar ook gewoon op het dak van een auto. Optuigen is vervolgens een fluitje van een cent, want je zet de relatief hoge giek recht en hijst het grootzeil en de fok zo naar boven.

Type boot

Zwaardboten zijn zeilboten die stabiel proberen te blijven door middel van een zwaard. Wat handig is hieraan, is dat het zwaard eruit gehaald kan worden, bijvoorbeeld als je voor de wind vaart. Dat is de meest stabiele koers waardoor je het zwaard niet nodig hebt. Tevens ga je daarom ook sneller omdat er minder weerstand is. Wanneer je weer aan de wind gaat varen, duw je het zwaard er gewoon weer in en heb je weer meer stabiliteit. Als je aan de wind vaart ga je het schuinst, dus heb je meer stabiliteit nodig. Maar het zwaard gebruik je niet alleen voor stabiliteit. Stel je slaat om, dan krijg je de boot weer recht door op het zwaard te gaan staan.

De Pico is de perfecte zwaardboot om in te beginnen. Wel moet je hier de minimale leeftijd van 12 jaar voor hebben als je deze wilt gebruiken bij zeilschool Pean. Wanneer je klaar bent voor een stap verder kan je vanaf je 15e kiezen voor de Laser. De Laser is een eenmans-zwaardboot voor ervaren zeilers. Deze is 0,75 meter langer dan de Laser Pico, maar wel lichter in gewicht. Binnen de zeilschool is er geen ‘volgende boot’ beschikbaar, maar dat is ook niet nodig. Er zijn weinig mensen die hun CWOdiploma “1-mans zwaardboot IV” halen in deze boot. Dus je kunt hierin blijven leren!

Vaarwateren

De Laser behoeft inmiddels weinig introductie toen deze in 1993 een Olympische status verkreeg. Waar je tegenwoordig ook vaart, je vindt altijd wel een paar Laserzeilers. In Nederland zie je ze vooral op het binnenwater, IJsselmeer en Markermeer. Lasers zijn bij uitstek geschikter om op zee te varen. In het buitenland worden de meeste grote wedstrijden op zee gehouden.

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident