Welk type vaar jij? #3 De Valk

20 december 2020

In onze serie ‘Welk type vaar jij?’ lichten we elke week een type zeilboot uit om je meer te leren over de verschillende soorten materiaal waarmee we het water op kunnen. In deze derde aflevering kijken we naar de Valk.

De Valk is een heel herkenbaar én veel gebruikt type zeilboot. Het bootje dat E.G. van de Stadt ontwierp in opdracht van de firma Bruynzeel vierde vorig jaar al zijn 80ste verjaardag.

Hechthout, potloden en keukens

Het originele idee achter de Valk kwam van diezelfde firma Bruynzeel, inmiddels vooral bekend van de potloden en de keukens. Er werd namelijk gezocht naar mogelijkheden om een nieuw materiaal van het bedrijf te demonstreren, een soort multiplex met de naam hechthout. Van het ontwerp van Van de Stadt werden er daarom direct 200 in productie genomen, want de firma wilde het bootje zo snel mogelijk als officiële wedstrijdklasse erkend krijgen. Dat lukte dan ook een jaar later al, want in december 1940 werd de Valk aan die lijst toegevoegd.

Voor recreatief gebruik is de boot groot genoeg om er met vier personen in te toeren. Een voordeel bij het toeren is dat de boot weinig buist (er komt meestal nier veel opspattend water in de kuip). Door de geringe diepgang (ongeveer 85 cm) is de boot zeer geschikt voor binnenwater, maar door de lage boeg is de boot niet geschikt voor zee.

     

De Polyvalk

Vanaf de jaren 70 worden er ook valken in polyester gebouwd (“Polyvalk”), sindsdien is het een populaire open zeilboot voor particulieren, verhuurbedrijven en zeilscholen. Ook bij Pean wordt in deze bootjes gezeild. Lees hier meer over zeilen in een valk bij Pean.

Fabrikanten van de valk (polyvalk) zijn anno 2010 Hoora (Heeg), Geuzenboats (Sneek), Breehorn (Woudsend) en Ottenhome (Heeg). De moderne polyvalk is onzinkbaar, voorzien van een zelflozende kuip, aluminium rondhouten en een aangehangen of doorgestoken roer. Er zijn ook uitvoeringen met moderne snufjes als een pneumatische maststrijkinstallatie of een ophaalbare kiel.

Wedstrijden en Recreatie

Een Valk heeft een lengte van 6,65 meter en een breedte van ongeveer 2 meter. De boot voert een grootzeil van 12 vierkante meter. Wedstrijduitvoeringen van hout, hebben daarnaast een genua van 6,5 vierkante meter en een spinaker van 14,5 vierkante meter, de toer-uitvoeringen hebben meestal alleen een fok van 4 vierkante meter. Het roer van de Valk is doorgaans aangehangen, al zijn er ook exemplaren met een doorgestoken roer. De boot is groot genoeg om er met vier personen in te kunnen toeren en indien nodig ook te slapen. Er is dan wel geen kajuit, maar je kunt gemakkelijk een dektent of dekzeil over de boot spannen, wat de boot aantrekkelijk maakt voor de recreatie. Het feit dat een Valk weinig buist (er komt niet veel opspattend water in de kuip) en je de mast gemakkelijk kunt strijken helpen daar natuurlijk ook aan mee.

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident