Welk type vaar jij? #4 Laser Vago

7 december 2020

Welk type vaar jij?

In onze serie ‘Welk type vaar jij?’ lichten we elke week een type zeilboot uit om je meer te leren over de verschillende soorten materiaal waarmee we het water op kunnen. In deze vierde aflevering kijken we naar de Vago.

#4 Laser Vago

De Vago of Laser Vago is een veelzijdige en sportieve tweemans-zwaardboot die zowel sportief als recreatief ingezet kan worden. Een duo is in veel gevallen wel echt een vereiste, want deze snelle en instabiele boot is een behoorlijke uitdaging en vraagt daarom om een goede samenwerking met je bootmaatje. Dat maakt de Vago het meest geschikt voor jongeren van 15 jaar en ouder, en je kunt je voorstellen dat enige ervaring wel vereist is. Bij Pean hanteren we een vereiste van minimaal CWO 2 in de 1-mans zwaardboot.

Voor alle omstandigheden

De Laser Vago is dus een veelzijdig ding. Dat komtonder meer door het unieke Laser reefsysteem metrolfok waarmee je onder alle omstandigheden kuntzeilen!

De polyethyleen romp van de Laser Vago is nagenoeg onverwoestbaar en maakt bovendien dat het type weinig onderhoud vereist. De Vago heeft een ruime zelflozende kuip en een hoge giek waardoor de bemanning vrij comfortabel kan zitten. De zeilboot heeft een modern tuigage, waarbij alle trimmogelijkheden perfect gepositioneerd zijn en eenvoudig te verstellen.

 

De Laser Vago heeft een lengte van 4,2 meter en is in een kwestie van minuten op te tuigen. Met het éénlijnige gennakersysteem is het hijsen en strijken van de gennaker namelijk zo gebeurd. Het zeiloppervlak van een standaard Comfort grootzeil is 8 vierkante meter, terwijl je ook kunt kiezen voor een XD grootzeil van 9,32 vierkante meter. De XD gennaker meet maar liefst 13 vierkante meter, de fok nog eens 2,66. De rolfok is standaard, waardoor de boot dus ook goed als eenmansboot te zeilen is – mits je voldoende ervaring hebt! Wie bovendien ambitie heeft voor wedstrijdzeilen, vind in de Laser Vago een mooi opstapje naar categorieën zoals de 420 of 49’er, of een andere boot met asymmetrische spinnaker.

Bekijk beschikbare zeilkampen!

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident