Welk type vaar jij? #5 De Learling

13 januari 2021

In onze serie ‘Welk type vaar jij?’ lichten we in iedere week weer een type zeilboot uit om je meer te leren over de verschillende soorten materiaal waarmee we het water op kunnen. In deze vijfde aflevering kijken we naar de Laerling.

#5 De Laerling

De Laerling is een jeugdkielboot voor twee personen in de leeftijd van zeg 9 tot 12 jaar. Om goed met een Laerling overweg te kunnen, is het prettig als je al een beetje kunt zeilen, maar dat is absoluut geen vereiste – hij heet tenslotte niet voor niets Laerling. De boot heeft standaard een fok en een grootzeil, en daarom vaar je hem samen. Zo leer je niet alleen goed zeilen, maar ook samenwerken.

Jan Herman Linge uit Noorwegen is de ontwerper achter de Laerling, en vele andere internationaal bekende modellen zoals de Yngling en de vroegere Olympische Soling. Dat zijn kielboten gericht op (wedstrijd)zeilen voor volwassenen, maar de Laerling is eveneens een geliefde lesboot voor kinderen – net als de Optimist. Dat komt juist doordat de boot zijn fijne zeileigenschappen heeft afgekeken van de bekende wedstrijdmodellen. Bovendien is de Laerling als kielboot – de naam zegt het al – uitgerust met een kiel, waardoor je erg stabiel op het water ligt, niet kan omslaan en daardoor zelfstandig op pad kunt. Ideaal voor duo’s die zonder ouders of instructeur hun zeilvaardigheden willen verbeteren.

De Laerling is dankzij zijn bescheiden afmetingen (3,75 x 1,35 bij 0,55 meter) de kleinste kielboot op de markt en wordt gezien als een logische opstap naar de Valk, waar je in aflevering 3 meer over kan lezen. De te behalen CWO-diploma’s zijn 2-mans jeugdzeilen kielboot I, II en III. Diploma III is inclusief varen met spinnaker.

Ook bij Pean wordt er gevaren in deze bootjes. Lees hier meer over zeilen in een learling bij Pean.

 

 

 

 

 

 

Lijk het jou wel wat om op zeilkamp te gaan in de Learling?

Bekijk beschikbare zeilkampen in de Laerling!

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident