Welk type vaar jij? #6 Olympische laser

7 december 2020

Welk type vaar jij?

In onze serie ‘Welk type vaar jij?’ lichten we in iedere editie weer een type zeilboot uit om je meer te leren over de verschillende soorten materiaal waarmee we het water op kunnen. In deze zesde aflevering kijken we naar de Olympische Laser.

#6 Olympische laser

In eerdere artikelen in de reeks over ”Welk type vaar jij” hebben we de aandacht veelal gevestigd op echte ‘lesbootjes’ zoals de Laerling en de Laser Vago. Zeilboten voor de jongste categorie van cursisten. Deze keer maken we het iets avontuurlijker en hebben we gekozen voor de Olympische Laser, het model waar ook veel officiële races in gevaren worden, tot aan – de naam verraadt het al – de Olympische Spelen toe. De Laser is de bestverkochte en meest verspreide open boot ter wereld, en een echte eenheidsklasse: alle boten, zeilen en materialen komen van dezelfde bouwer.

Eenmansboot voor ervaren zeilers

De Olympische Laser is een eenmans-zwaardboot, voor ervaren zeilers vanaf 15 jaar. Bij Pean zien we de leeftijdscategorie 15-18 jaar als ideaal voor deze boot.

De Olympische Laser is zo’n 75 centimeter langer dan de Laser Pico, maar wel een stukje lichter. Een echte uitdaging voor de betere zeilers, die al wat ouder zijn. Je moet niet alleen minimaal 15 jaar zijn, maar ook op niveau II eenmanszwaardboot kunnen varen.

Afhankelijk van de windsterkte en je lichaamsgewicht vaar je deze boot met een 4.7, een radial (5.7) of standaardzeil, dat maar liefst 7.1 vierkante meter telt. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Pean kan cursisten toewijzen op basis van jouw bij ons bekende zeilervaring. Je kunt met deze boot de volgende niveaus of CWOdiploma’s halen: 1-mans zwaardboot III en IV.

Binnen de zeilschool is er vervolgens niet echt een ‘volgende’ boot, maar dat is ook niet nodig. De Laser is namelijk een typische boot waarin je nooit bent uitgeleerd, want van jong tot oud vaart er nog steeds in; er is namelijk ook een grote masters klasse). Behendigheid, bootvoorbereiding en nieuwe lokale zeilkennis blijven altijd een uitdaging om je verder in te ontwikkelen in deze boot. Op de zeilschool zien we je graag terug in de Laser Vago, Valk of windsurfen na je CWO 4.

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident