Welk type vaar jij? #1 De Optimist

9 december 2020

Welkom bij onze nieuwe serie Welk type vaar jij?”! Leuk dat je nieuwsgierig bent naar de zeilwereld. In deze serie zullen we steeds een verschillende zeilboot uitlichten om je bekend te maken met de soorten bootjes waarmee we op het water gaan. Wij gaan jou laten ontdekken welk type zeilboot het beste bij jou past. Elke week wordt in een nieuw artikel één van de mooie zeilboten uitgelicht. We hopen dat je aan het eind van deze serie een duidelijk beeld hebt van de verschillende zeilboten en dat je erachter bent welk type jij vaart…

In deze eerste aflevering blijven we bij het hoofdthema en kiezen we voor de Optimist: bij uitstek een bootje waarin de allerjongste zeilers de eerste kneepjes van het vak leren.

#1: De Optimist

Optimisten zeilen uitstekend, kunnen niet zinken en zijn door hun vorm verbazend stabiel: de perfecte zeilboot om zelfstandig in te leren zeilen dus. Bij PEAN voor kinderen vanaf 8 jaar en in principe tot 12 jaar oud, maar bij nationale en internationale zeilwedstrijden mogen kinderen tot en met het jaar waarin ze 15 worden in een Optimist deelnemen. Voor meer informatie over zeilen in een optimist bij Pean, lees je hier.

De Optimist is dus ideale eenmansjeugdboot om in te beginnen, maar ook om nog jaren in door te varen. Optimisten zijn behalve gemakkelijk te zeilen ook hele goede leervoertuigen, want in deze eenmansjeugdzeilboten moet jij echt álles zelfstandig doen. De kapitein van je eigen schip! En daar leer je, zeker de eerste zeilkampen, het meest van.

De Optimist werd zo’n vijftig jaar geleden in Amerika voor het eerst gebouwd, als goedkoop bootje voor een jeugdzeilvereniging met dezelfde naam: Optimist. Inmiddels is er wel het nodige aan veranderd, want het hout van die goedkope eerste zeepkisten is in verreweg de meeste gevallen vervangen door stevig polyester, terwijl de mast, giek en spriet meestal van aluminium zijn gemaakt. Een echte Optimist is 2 meter 30 lang en precies de helft (1 meter 15) breed.

Lijk het jou wel wat om op zeilkamp te gaan in de Optimist?

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident