Windvoorspelling

1 februari 2019

Om te kunnen zeilen heb je wind nodig. Zonder wind kom je niet vooruit. Maar als je te veel wind hebt, is zeilen ook geen pretje.

Maar wanneer is er eigenlijk teveel wind? Dat hangt sterk af van je eigen vaardigheid en dat van je bemanning, het type schip, de mogelijkheid zeil te minderen en het vaarwater waar je zeilt.

Weer en veilig varen
Om te bepalen of je veilig kunt gaan varen, moet je dus weten wat voor weer het wordt: je hebt een goed weerbericht nodig. Die van radio, tv zijn voor zeilers te algemeen. Ze geven informatie over de temperatuur, of de zon gaat schijnen of dat de paraplu mee moet. Maar over de wind wordt er vaak niet meer gezegd dan bijvoorbeeld: er staat een zwakke wind.  Informatie over de  richting van die wind ontbreekt meestal.

Informatie over weer
Gelukkig kun je via internet wel precieze informatie krijgen over jouw vaargebied, met onder andere extra windvoorspellingen. Verder zijn er handige apps zoals windfinder en windguru, die nog gedetailleerdere windinformatie bieden. Je kunt in de betaalde varianten zelfs per uur een windvoorspelling zien. Een voorbeeld van een KNMI-weerbericht waar je als zeiler iets aan hebt, staat hieronder.

Stel je wilt met vrienden een dagje gaan zeilen. De windkracht van vandaag is 4 tot 5 Beaufort. Dat is best stevig. Omdat het zo lijkt te zijn dat de wind redelijk constant is, kun je het beste een bestemming in het Noordoosten kiezen. Dan moet je ’s ochtends opkruisen; dan ben je nog fit. De terugreis is dan heel relaxed voor de wind.

Maatregelen vooraf
Zo’n constant weerbericht heb je niet elke dag. Meestal zit er wel wat meer variatie in het weer op één dag in Nederland. Bij zeilschool Pean varen we vanaf  windkracht 7 niet meer uit. We verhuren dan ook onze boten niet. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het je niet kan overkomen dat je een keer met harde wind op het water bent. Dat is meestal ook niet erg, als je er maar op voorbereid bent. Tijdig zeil reven bijvoorbeeld of de kant opzoeken als er een stevige onweersbui nadert.

Daarom is het ook zo belangrijk dat onze instructeurs de weerberichten regelmatig even checken, zeker als het onbestendig weer is.

 

 

 

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident