Zeilen in het buitenland

1 juni 2019

Zoals je waarschijnlijk al weet van de zeilkampen bij Pean, is een zeilvakantie een unieke vakantie en tevens een ervaring die je niet snel zal vergeten. Hier kan je nog een schepje bovenop doen door op een zeilvakantie in het buitenland te gaan. Op deze manier combineer je je zeilhobby met andere culturen, uitzichten, mensen en verder alles wat de reisbestemmingen te bieden hebben.

Een zeilvakantie in het buitenland kan zowel met een eigen boot als met een huurboot gedaan worden. Online kan een huurboot eenvoudig gevonden en geboekt worden. Er zijn echter wel regels en vereisten waar je je aan moet houden en deze regels kunnen ook weer per land verschillen. Daarom hebben wij een overzicht gecreëerd van alles wat je moet weten wanneer je gaat zeilen in het buitenland!

Formaliteiten en vereisten

Zoals gezegd is het raadzaam je van tevoren te verdiepen in alle formaliteiten, vereisten en benodigde certificaten. Allereerst is het verplicht, met ieder type vakantie, een geldig paspoort bij te houden. Daarnaast is het raadzaam een creditcard in bezit te hebben. In sommige landen of met aankopen bij sommige bedrijven is dit een absolute vereiste om te bezitten.

Er zijn een aantal certificaten die verplicht zijn voor jouw droomreis langs de Europese of wellicht zelfs andere kusten.

Internationaal Certificaat van Competentie (ICC)

Wanneer je gaat zeilen dan is een vaarbewijs vanzelfsprekend een vereiste. Wanneer je dit in internationale wateren wilt doen dan heb je een zogenaamd Internationaal Certificaat van Competentie of ICC nodig. Hierover hebben wij gelijk goed nieuws, ieder vaarbewijs is automatisch ook geldig als een ICC.

Daarentegen heb je niet voldoende aan een vaarbewijs I. Een vaarbewijs I staat namelijk garant voor ICC for inland waters, wat betekent dat je alleen op binnenlandse wateren mag varen. Wil je echt langs de kust en uiteindelijk andere landen varen dan dien je een vaarbewijs II in bezit te hebben. Een vaarbewijs II staat namelijk garant voor ICC inland and coastal waters en zodoende mag je dus ook in het buitenland varen en zeilen.

Aanvullende regels per land

Naast de verplichting van een vaarbewijs II gelden er in zo’n beetje alle landen aanvullende regels. Het zijn er veel, hierdoor gaan wij ze niet allemaal benoemen maar verwijzen wij je graag naar de officiële website van het Nederlands en internationaal vaarbewijs. Hier kan je per land precies alle aanvullende regels en regelgeving vinden.

Internationaal Certificaat Pleziervaartuig

Als zeiler of kapitein zijnde dien je dus over de nodige papieren en certificaten te beschikken. Wanneer jij met je eigen boot gaat zeilen dan is het handig om te weten dat ook jouw boot geregistreerd dient te worden.

Dit kan door middel van een zogenaamd Internationaal Certificaat Pleziervoertuig of ICP. Dit kan gezien worden als het kentekenplaat en de kentekenpapieren van je boot. Het is namelijk een eigendomsbewijs en geeft dus aan dat de boot waarmee je aan het varen bent ook daadwerkelijk van jou is. De website van de ANWB kan je hier eenvoudig wat meer wegwijs over maken.

Bootverzekering

In landen als Italië, Spanje, Griekenland en Kroatië geldt een verzekeringsplicht. Je boot moet dus verzekerd zijn wil je langs de wateren van een van deze landen mogen varen. Let ook goed op dat je een internationaal verzekeringsbewijs afsluit en niet enkel een binnenlands verzekeringsbewijs.

Vergelijk en boek je zeilvakantie online

Het online vergelijken en boeken van producten of diensten is een gemeengoed geworden. Tegenwoordig kan ieder aspect van een reis geheel online vergelijken en geboekt worden. Zo kan je dus ook een huurboot of huurzeilboot en alle bijkomende aspecten al geruime tijd voor je vakantie regelen door dit online te boeken.

Normaal gesproken hoef je enkel je gewenste locatie en reisdata in te voeren om het beschikbare aanbod te vinden, dit geldt voor ongeveer ieder platform. Hieronder volgt een overzicht van een aantal voorbeelden, elk van deze aspecten kan relevant zijn aan jouw buitenlandse zeilreis:

 • Huurvoertuigen: Het huren van een auto, motor, (zeil)boot en zo’n beetje ieder ander type voertuig kan zowel in het binnen- als buitenland eenvoudig online gedaan worden.
 • Vliegtickets: Het vergelijk en boeken van vliegtickets is al jarenlang gemeengoed. Hierdoor zijn er tal van platformen beschikbaar waar dit mogelijk is.
 • Accommodatie: Ook het vergelijken en boeken van bijvoorbeeld hotels of appartementen is al jaren gemeengoed en ook beschikbaar via tal van platformen.
 • Parkeerplaats bij een vliegveld: Een parkeerplaats bij een luchthaven is uiteraard een vereiste wanneer je op vliegreis gaat om uiteindelijk een zeilboot te huren in het buitenland. Vlieg je vanaf Schiphol en ben je op zoek naar parkeren Schiphol? Via online boekingsplatform Vliegen en Parkeren kan je, geheel in lijn met dit overzicht, online vergelijken en boeken.

Leren zeilen in het buitenland

Ben jij een beginnend zeilhobbyist? Dan is een zeilcursus aan te raden. De beste voorbereiding op een zeilvakantie in het buitenland is een zeilcursus bij Pean op de Friese wateren. Maar natuurlijk doe je tijdens het volgen van een zeilcursus in het buitenland direct al enorm veel ervaring op. Zo kan je al lerende wijs van je vakantie genieten en je eerste zeilmeters maken in een tropisch paradijs.

Uiteraard kan ook een zeilcursus, zowel binnen- als buitenlands, eenvoudig online geboekt worden. Na het boeken ontvang je een planning en uitgebreide uitleg van de cursus. Normaal gesproken wordt je in een klein groepje geplaatst en met een ervaren instructeur meegenomen in het programma. Dit programma verschilt per zeilschool.

Een zeilcursus in het buitenland is vaak incuslief accommodatie, het grootste gedeelte van de cursus ben je echter uiteraard buiten. Goed om te weten is dat het programma bijna nooit helemaal vast kan liggen. Dit ligt aan het niveau van de cursisten, het weer en eventuele andere omstandigheden. Tussen de zeilblokken van meestal 1 tot 2 uur is er altijd tijd om te relaxen, te zonnen, te zwemmen en je wordt doorgaans voorzien van een uitgebreide lunch.

De leerstof van een zeilcursus

Net als tijdens je eerste zeilcursus bij Pean begin je in het buitenland ook met de basics van het zeilen, en dat terwijl je tegelijkertijd vakantie aan het vieren bent in een tropisch paradijs. Tijdens een zeilcursus leer je vaak de volgende aspecten:

 • Voorbereiding van de reis
  • Vaarklaar maken van de zeilboot
  • Tochtvoorbereiding
  • Anker omhoog en afvaart
 • Tijdens de reis
  • Onder zeil komen
  • Navigeren
  • Ankeren
  • Aanleggen
 • Na de reis
  • Schoon schip maken
  • Evaluatie en naborrel
Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident