Zeilinstructeur worden

7 februari 2017

7 februari 2017

Waarom beginnen we met theorie bij de opleiding tot zeilinstructeur? Lees de onderstaande quotes en het is meteen duidelijk. De eerste 8 potentiële instructeurs zijn gestart op 5 februari bij Pean. De andere 10 beginnen komende zondag in Utrecht aan hun theorieopleiding.

“Grote schepen nemen altijd voorrang”
Dat horen we wel eens van boothuurders. Als je dan doorvraagt, blijkt het om een klasse 5 binnenvaartschip van 110 meter te gaan. Die wijkt inderdaad niet; maar hoeft dat ook niet!

“Het stuur van de zeilboot is kapot”
Dan gaat het meestal om een situatie waarin men wil afvallen maar de grootschoot niet viert. Inderdaad, als je het loevend koppel niet wegneemt terwijl je wel wilt afvallen, danis het effect van het roer niet sterk genoeg om de boot van richting te laten veranderen.

Bij Zeilschool Pean besteden de aankomend instructeurs, voordat ze in maart het water op gaan, 3 hele dagen aan zeiltheorie. Eerst een dag in de schoolbanken en daarna een praktisch weekend met workshops. We hebben een team van 4 ervaren stafleden die de theorie aan nieuwe instructeurs geven. De lesstof wordt getoetst in 4 examens: BPR, mechanica, scheepskennis en basiszeilen. Wie op alle vlakken voldoende scoort is op het theoretisch vlak klaar voor zijn CWO IV diploma. Daarna begeleidt de ervaren staf deze aankomend instructeurs in de praktijkweekenden in het voorjaar. Aan het eind van dat traject mogen de eerstejaarsinstructeurs onder toezicht lesgeven. 

De cursisten die komende zomer van deze instructeurs les krijgen, zullen straks zeker wijken voor grote schepen. En op de juiste wijze gebruik maken van hun gewicht en de sturende werking van de zeilen als ze van koers willen veranderen.

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident