Wie zijn de Pean-instructeurs?

Bijna alle huidige instructeurs bij Pean waren vroeger zelf cursist. Na een intensieve opleiding zijn ze nu instructeur. Om iedere week weer voldoende uitgeruste en goed opgeleide instructeurs aan de start van een zeilkamp te hebben, is er een poule van ongeveer 90 actieve stafleden. Het liefst zouden we iedereen aan je voorstellen want ze zijn allemaal goed. Maak onderaan deze pagina kennis met een aantal instructeurs. Wil je ze in levende lijve zien? Kom dan snel een keer op zeilles bij Pean!

Hun ervaringen

De instructeursopleiding bij Pean is speciaal, natuurlijk is het geweldig om op het water te zijn in een prachtig gebied en met je collega’s een geweldige week neer te zetten. Maar bij Pean instructeur worden betekent een opleidingstraject waarin je jezelf gaat ontwikkelen. Dat je meer leert dan alleen zeilen bewijzen een aantal van je voorgangers. Lees over hun ervaringen.

 

 

Maak kennis met...

David Oldenborgh, Kielboot instructeur bij Pean sinds 2016

David Oldenborgh, kielboot-instructeur

Ik wilde super graag instructeur worden! 

Toen ik me drie jaar geleden aanmeldde voor de instructeursopleiding ging ik er heen met al enige voorkennis hoe het is om staf te zijn. Ik stond namelijk het seizoen daarvoor in de keuken. Dit motiveerde mij nog meer om mij volledig in te zetten voor de opleiding. Staf zijn is namelijk supertof! 

Om instructeur te worden ga je eerst je eigenvaarditheid trainen. Trainen is een heel ander verhaal dan zeilen als cursist. Je traint intensiever, de weersomstandigheden zijn zwaarder en je krijgt het gevoel dat je opeens de boot helemaal kent. Een trainingsweekend is superleerzaam en ook erg gezellig ’s avonds in de Jister.

Na al het trainen is het in de meivakantie eindelijk tijd om mee te lopen met iemand en te kijken hoe het lesgeven nou eigenlijk gaat. Natuurlijk weet je dit als cursist al, maar als je zelf les moet geven zijn er talloze dingen waarmee je rekening moet houden.

Voor iedereen wiens aandacht ik nu nog heb, wil ik nog een laatste ding zeggen. De opleiding heeft mij erg geholpen met dingen in mijn leven buiten Pean. Zo mocht ik op school mee als begeleider naar buitenlandse reizen, helpt het mij bij mijn lesgeven tijdens training geven en ook in mijn omgang met anderen, aangezien je elke week 85 andere gezichten ziet.

 

 

Carien Dermer, zwaardboot-instructeur

Drie jaar geleden heb ik de beslissing genomen dat  ik zou gaan beginnen met de opleiding bij Pean. Uiteindelijk ben ik ontzettend blij dat ik ervoor gekozen heb om het te gaan doen! Ik zal proberen om jullie zo goed mogelijk uit te leggen wat je kan verwachten. 

Als je begint met de opleiding krijg je eerst veel theorie. Dat is heel pittig en veel, maar het betaalt zich dubbel en dwars terug. Je hebt onwijs veel aan die kennis tijdens het trainen en lesgeven. 

Vervolgens ga je zelf trainen tijdens de trainingsweekenden. Soms is het nog heel koud, maar later in het seizoen is het vaak heerlijk zeilweer. Bij die trainingen komt meer verantwoordelijkheid kijken dan als cursist maar het is minstens net zo gezellig!

Als je dan na hard leren en hard trainen op niveau vaart mag je CWO 4 examen doen. Als je ook dat gehaald hebt mag je oefenen met lesgeven. Het is mega handig om even met een andere instructeur mee te kunnen kijken wat hij of zij doet en hoe je zo’n lesdag handig kunt aanpakken. Daarna ben je klaar voor het echte werk!

Het is een grote uitdaging om voor de eerste keer je eigen groep cursisten te hebben. Gelukkig wordt je geholpen door je coach en mede-instructeurs. 

Ik had hoge verwachtingen van de opleiding toen ik begon en die zijn ook zeker waargemaakt. Bijna alles wat je tijdens de opleiding leert kan je in andere situaties ook weer gebruiken, zoals het creëren van een goede sfeer in een groep en het maken van beslissingen. 

 

Cato Alewijnse, zwaardboot-instructeur

‘Hallo! Ik ben Cato en ik ben 17 jaar.

Toen ik tien jaar geleden voor het eerst op de zeilschool kwam en ging liggen in mijn opti om overstag te gaan, wist ik al dat ik later instructrice wilde worden. Nu lig ik niet meer bij een overstag, maar ik ben wel net zo enthousiast als in mijn opti-tijd!

En dan natuurlijk wel in de zwaardboot. 

Hoe word je Peaninstructeur of keukenstaf?

Zeilinstructeur

De opleiding duurt van februari t/m de zomer. Als alles goed gaat ben je dan zeilinstructeur 2.  De naam zegt het al; je bent dan nog lang niet uitgeleerd. Ervaring komt met de jaren en veel van de Peaninstructeurs verbinden zich minimaal 3-5 jaar aan de zeilschool. Wil je direct meer weten? Zie hoe word je zeilinstructeur.

Keukenstaf

De opleiding voor keukenstaf start met Pasen. Dat is een belangrijk weekend waarin bijna alle zeilinstructeurs komen trainen. Je werkt in de keuken altijd in een team onder leiding van een professionele kok. Ervaring in de horeca is uiteraard een pré. Het leuk vinden om er voor de cursisten te zijn en hen ook aan de wal een toptijd te bezorgen, is minstens zo belangrijk. Wil je meer informatie over de toelating? Mail dan met de eigenaresse Natasja van den Bos.

Instructeur of keukenstaf worden?

Stuur ons een mail
 
Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident