Ervaringen Peaninstructeurs

Welke voordelen ervaren zeilinstructeurs van hun Pean-opleiding?

 

Jan Sinnige – Woordvoerder Zorgverzekeraar VGZ

“Ik werk dagelijks met ervaren bestuurders en directeuren die ik feedback moet geven. Op Pean leerde ik hoe dat moest: reflecteren, feedback geven en aansluiten bij de persoon die tegenover me zit. Ook zag ik dat ik in mijn werk vaak al verder was dan anderen: werken in een team, verantwoordelijkheid nemen en adresseren als iets dreigt mis te lopen. Eigenlijk is je eerste baan een grote versie van een zeilkamp”

 

 

 

Niels Harlaar, Oncologisch chirurg Noordwest Ziekenhuisgroep

“Tijdens mijn opleiding tot chirurg heb ik veel gehad aan de kennis en ervaring die ik heb opgedaan tijdens mijn periode op Pean. Doordat ik wist hoe ik leer kon ik het meeste uit mijn opleidingsmomenten halen.

Nu heb ik veel te maken met het opleiden van chirurgen. Het leren van een operatie heeft veel overeenkomsten met het leren zeilen. Voorbeelden hiervan zijn het inschatten van de beginsituatie, verbaal sturen door een operatie heen, het voorkomen door tijdig in te grijpen voordat er een fatale situatie ontstaat en het afleiden wanneer iemand in de ‘bewust-vaardig-fase’ zit. Het motto binnen de chirurgie is ‘een leven lang leren’. Voor mij is dit proces begonnen op Pean!”

 

Sanne Muller, Anesthesioloog in opleiding, UMC Groningen

”Een stukje uit mijn sollicitatie brief die ik schreef om in opleiding te komen tot anesthesioloog: ‘De confrontatie met wisselende situaties kom ik ook tegen in het zeilen. Hierbij maak ik gebruik van een vaste waarde, de boot, mijn kennis over het gebruik van deze vaste waarde en verder is het continu anticiperen. De afhankelijkheid van het weer, de wind, het vaarwater en ook zeker de bemanning, is in wezen vergelijkbaar met een patiënt onder anesthesie. Met een aantal vaste waarden, kennis en een team moet je continu anticiperen om het beoogde doel te bereiken. Voor het zeilen heb ik hiertoe een hele ‘rugzak’ vol met mogelijkheden. Dat is wat ik binnen de anesthesiologie ook beoog te vergaren.’

Dit heeft de sollicitatiecommissie dusdanig geïnteresseerd dat ik werd uitgenodigd voor een gesprek en we het tijdens dit gesprek hier nog over hebben gepraat. En dit heeft er mede toe geleid dat ik nu arts in opleiding tot specialist ben. Alles wat ik geleerd heb als instructeur op zeilschool Pean is toepasbaar in het “echte” leven.”

 

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident