Jeugdzeilers 8-12 jaar
Spelenderwijs leren zeilen, daar gaat het bij jeugdzeilen om. We gaan alle dagen het water op, maar bouwen ook tijd in voor wat rust of een spel overdag.
Vaarwater en lesgroepen
We delen de lesgroepen zoveel mogelijk in naar leeftijd en zeilervaring. Het instructiewater voor de beginnende jeugdzeilers is op een rustig deel van “onze” Peanster Ee. Dat ligt vlakbij Pean. Ideaal om vertrouwd te raken met de eerste beginselen van het zeilen. Ben je al meer gevorderd? Dan vaar je ook op het grote meer of in kleinere vaarten. Dat hangt ook van het weer af. Als het even kan, gaan we ook een dag op tocht met alle jeugdlesgroepen. In principe heb je het hele kamp dezelfde instructeur en lesgroep.
Zeilkamp is meer dan zeilen
De 8-12 jarigen hebben een eigen gebouw om te slapen en eten, de Berch. Je slaapt met z’n vieren of zessen op een kamer. De keukenstaf zorgt voor lekker eten en ’s avonds doen we met elkaar een spel of iets sportiefs. Dit staat meestal in het teken van het week-thema. Onze staf bedenkt altijd weer wat leuks. Na de lunch heb je vaak even een half uurtje voor jezelf. Even spelen of rustig een boekje lezen, maar net wat je wilt. De laatste avond is uiteraard de bonte avond.

Boten
Tijdens een zeilkamp vaar je in één type boot. Het is dus belangrijk dat je de juiste keuze maakt.
Types
De meeste jeugdzeilers beginnen in een optimist. Daar zit je alleen in en leer je de basisvaardigheden het best. Je instructeur vaart mee in een motorbootje. Je vaart in een groepje met 4 of 5 andere optimisten. Vaar je liever samen in een boot? Dan kun je vanaf 9 jaar ook voor de Laerling kiezen. Dat is een jeugdkielboot. In zowel optimist als Laerling kun je doorgaan t/m je diploma CWO-III. Voor de meer gevorderde jeugdzeilers is er ook nog de 2-mans jeugdzwaardboot RS-Feva of de 1-mans RS-Tera. Dus voor elk wat wils in de jeugdgroep 8-12 jaar.
Zeilervaring
Niet alleen wat je leuk lijkt, maar ook wat je al kunt, bepaalt je bootkeuze. Zo kun je pas in de RS-Feva zeilen als je minimaal je diploma II in de optimist hebt. Ook voor de RS-Tera heb je ervaring nodig, anders lig je meer naast je boot dan dat je erin zit.
Bekijk welke boot bij jouw niveau pastGebouwen
De Berch
Het gebouw Berch is tijdens de zomerkampen uitsluitend voor de jeugd. In dit gebouw bevinden zich de eetruimte, de keuken en de slaapkamers (4-6 persoons, boven en beneden). Het is een knus en ‘eigen’ gebouw. De 8-12 jarigen hebben vaak het idee dat zij alleen op Pean zijn. Terwijl er in de meeste weken toch ook nog zo’n 45 oudere cursisten op kamp zijn. Die zitten in het andere gebouw, de Jister.
Slaapkamerindeling
Jongens en meisjes slapen apart op een kamer. En als het even kan per kamer onderverdeeld naar leeftijden 8-10 en 10-12 jarigen. Als je graag met iemand samen op de kamer wilt slapen (of juist niet), dan houdt Pean daar rekening mee. Daarbij letten we op de verhouding cursisten die elkaar al kennen en niet. Want een gevoel van ’er niet bij horen’ past niet bij onze aanpak.
Meer informatie over eten en slapen
Aan wal
Eten en Drinken
Een hele dag buiten bezig zijn maakt hongerig! Goed, lekker en gezond eten is belangrijk.
De keukenstaf besteedt daarom veel zorg en aandacht aan de maaltijden. Uit reacties van cursisten blijkt dat dit zeer gewaardeerd wordt! Te beginnen met een stevig ontbijt aan gedekte tafels. Tussen de middag is er meestal iets extra’s bij de lunch. Warm als het buiten koud is of andersom. ’s Avonds bestaat het diner altijd uit drie gangen. Een keer per week eten we vegetarisch.
Dieet, medicatie, heimwee?
We houden altijd rekening met vegetariërs en cursisten die een dieet volgen. Geef aan bij je inschrijving welke ingrediënten je niet verdraagt. Dat geldt ook voor eventuele medicatie. Als het handig is als wij je eraan herinneren of er zelfs op moeten toezien, meld het dan vooraf.
Zijn er andere bijzonderheden waarvan we op de hoogte moeten zijn? Dan horen we dat graag. Denk aan bijvoorbeeld gedrag, heimwee of zaken in de persoonlijke sfeer. Je bent heus niet de enige!
Speelruimte
Bij de Berch hoort een eigen steiger om het water op te gaan. De jeugdboten liggen daar ook. Tussen de 40 meter lange steiger en het gebouw Berch is een speelveld, dat uitsluitend door de jeugd gebruikt wordt.
Daarbuiten is er nog een groot sportveld, een tafeltennistafel en schaakspel. Daar maken alle cursisten gebruik van.
Programma
Ontvangst bij aankomst
Zodra je bij Pean aankomt, ontvangt jouw instructeur je. Hij of zij vertelt op welke kamer je slaapt. Ouders kunnen even kennismaken met je instructeur, eventuele bijzonderheden doornemen, en gaan daarna weer weg. Dan start jouw zeilkamp echt, vaak met een ludiek thema.
Dagprogramma
7.30 opstaan en boten klaarmaken
8.00 ontbijt
9.00 zeilen
12.30 lunch en ontspanning
13.30 weer zeilen
16.30 terug naar wal en boten nachtklaar maken
17.00 theorieles
Avondprogramma
18.00 diner
19.30 sport en spel, soms een kampvuur
20.30 in de pyama
20.45 voorlezen
21.00 op bed
Op tocht
Als het weer het toelaat, gaan we bij de zomerkampen minimaal een dag op zeiltocht.
Dan eet je tussen de middag niet op Pean, maar neem je een lunchpakket mee.
Einde van het kamp
Op de laatste dag krijg je van je instructeur je CWO-vorderingenstaat of diploma mee. Daarop staat afgetekend wat je al kunt. Je instructeur geeft je eventueel een advies voor een volgend zeilkamp. Als je Pean nog niet wilt vergeten, koop je met je ouders nog een Pean-trui. En dan volgt het onvermijdelijke afscheid van je (nieuwe) vrienden en de reis naar huis.
Voorwaarden
Voor een goed verloop van het zeilkamp hanteren wij strikte regels. Bijvoorbeeld het dragen van een zwemvest.
Lees de voorwaardenTarieven
Kosten en data
Pean hanteert per zeilkamp verschillende basisprijzen, afhankelijk van duur en periode van het jaar. In de zomer spreiden we daarmee de bezetting. Data en prijzen zeilkampen 2024
Aanvullende zaken als dekbed, wetsuit, annuleringsverzekering zijn afhankelijk van individuele keuzes.
Boekingsopties
Kortingen
De zeilkampen lopen steeds vroeger vol. Tot 1 december is er speciale korting voor vaste klanten, daarna meestal tot eind januari vroegboekkorting. Samenboeken levert ook een korting op. Daarvoor moet er een hoofdboeker zijn, die voor meerdere cursisten tegelijk boekt.
Extra’s
Wetsuit huren (vereist bij zwaardboten en surfen): € 5 per dag
Toeristenbelasting bij intern kamp: € 1 per nacht
Je kunt ook een dekbed met overtrek en kussensloop huren als extra. Eigen slaapzak meenemen volstaat ook overigens.
Annuleren
Voor zeilkampen gelden de annuleringsvoorwaarden voor groepen m.u.v. de regels voor het annuleringsmoment.
Bekijk de annuleringsregeling