Zeilsport in de lift

21 augustus 2014

Huidige ontwikkelingen zijn voorbode voor fikse groei

Er staat een enorme groei van de zeilsport in Nederland op stapel. Dat constateert zeilschooleigenaar Christophe Meijer van Zeilschool Pean. Hij legt een verband tussen de verschillende activiteiten in de Nederlandse zeilsport, de rol van Nederland in het zeilen op globaal niveau en de groei van het aantal zeilschoolcursisten.

Nederland zeilt
In Nederland is de aandacht voor de zeilsport groot. De Campagne “Optimist on Tour” van Delta Lloyd met bijbehorende televisieserie van RTL zit goed in elkaar en heeft een enorme reikwijdte. “Grote groepen kinderen die normaal niet in een boot stappen, hebben dat nu wel gedaan. Een deel zal zich aangetrokken voelen tot de zeilsport en verder willen gaan”, aldus Meijer van Pean.

Wereldklasse
Dit jaar laat Nederland zich als zeilsportland ook op wereldniveau gelden met twee eerste plaatsen op het WK in Spanje. Daarnaast is een van de zeven teams die meedoen aan de belangrijkste oceaanrace ter wereld een Nederlands team. De app. hiervan stond bij lancering in de download top 15. Pean: “In sport heb je voorbeelden en helden nodig om naar op te kunnen kijken en Nederland heeft die helden.”

Jeugd en zeilscholen
Aansluitend op de ontwikkeling van de zeilsport in Nederland en wereldwijd rapporteerde de Hiswa over 2014 een groei van 9% bij de Hiswa aangesloten zeilscholen. Meijer scherpt dat aan: “De gemiddelde groei van de zeilscholen is bijzonder. Zeker als daarbij wordt meegenomen dat er een week minder zomervakantie was in 2014 ten opzichte van 2013.”

Complex en uitdagend
Zeilen in kleine open boten is een complexe sport. Het grote aantal motorische handelingen in de instabiele boten vergt veel beheersing van een zeiler. Daarnaast moet je over tactisch vermogen beschikken om in een veld met andere boten de juiste keuzes op het juiste moment te maken.  En, last but not least, er is natuurkundige kennis nodig om bijvoorbeeld te begrijpen dat je schuin tegen de wind in kunt zeilen. Deze facetten maken zeilen een mooie, uitdagende sport voor kinderen.

Zeilen naar de toekomst
Meijer verwacht voor de komende jaren een fikse groei van het aantal zeilers in Nederland. “Het is een uitdagende, avontuurlijke en sociale sport die ook nog eens heel veel aandacht krijgt.” Zeilscholen en watersportverenigingen kunnen zich volgens zeilschool Pean klaar gaan maken voor nog meer aanwas. Meijer: “Bij zeilschool Pean zullen we niet uitbreiden maar onze vaste cursisten oproepen om op tijd te boeken. Want als je laat boekt zijn alle boten al bezet.” Voor wie wil groeien heeft Pean nog een tip: Groei als primaire focus heeft al bewezen de koers naar de lagerwal te zijn. Werk eerst aan de kwaliteit dan volgt de rest vanzelf.

Copyright 2024 Pean |
Ontwikkeld door Convident